POLITIKA

Kaj se je dogajalo na ljubljanski gimnaziji?

Gimnazija Bežigrad zanika vsakršno politično opredeljevanje v šolski predstavi.
Fotografija: Dijaki so ob dnevu samostojnosti in enotnosti pripravili predstavo. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Dijaki so ob dnevu samostojnosti in enotnosti pripravili predstavo. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Ministrstvo za šolstvo je odgovorilo na očitke poslanke SDS Anje Bah Žibert v povezavi z domnevno nedopustno politično indoktrinacijo na Gimnaziji Bežigrad. Tam naj bi po poslankinih besedah v šolski predstavi ob državnem prazniku poveličevali Levico in udrihali po SDS.
 


Ministrstvo tako pojasnjuje, da je vodstvo šole izrecno odgovorno za upoštevanje zakonodaje, med drugim tudi zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki govori o avtonomiji šolskega prostora in nedelovanju političnih strank. Kot dodajajo na ministrstvu, posebnih okrožnic in navodil o tem, kako izvajati šolsko predstavo, niso dajali, saj naj bi bili cilji vzgoje in izobraževanja na tem področju jasno navedeni.

Vodstvo gimnazije politično indoktrinacijo zanika

Za pojasnilo je minister Jernej Pikalo zaprosil tudi vodstvo Gimnazije Bežigrad. Tam so mu odgovorili, da interpretacija dogodkov v dramsko-plesni predstavi Navzgor po klancu, zapisana v anonimnem pismu in v pisnem poslanskem vprašanju, ne prestavlja dejanskega dogajanja. Po pojasnilu šole v predstavi naj ne bi bilo nobene posredne ali neposredne politične indoktrinacije kakor tudi ne političnega opredeljevanja.

Spomnimo. Decembra se je v medijih pojavilo anonimno pismo dijaka, ki naj bi bil zgrožen nad predstavo na omenjeni gimnaziji. »Ivan je vprašal mamo, ali je volila Levico; ker je ni, ji je to posredno očital,« je v pismu zapisal dijak. Nato naj bi sledila še posredna kritika SDS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije