NEVARNO IN SUMLJIVO

Kaj je v zraku? Grozijo politikom in novinarki

Zaradi pošiljke z belim prahom je odpadel načrtovani obisk otrok, dve osebi pa sta v karanteni. 
Fotografija: Kriva je bila sumljiva pošiljka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Kriva je bila sumljiva pošiljka. FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Na naslov državnega zbora na Šubičevi ulici in naslov znane Slovenke Svetlane Slapšak sta danes prispeli pošiljki s sumljivo vsebino. Zaradi tega so morali v državnem zboru izvesti številne varnostne postopke, otroci, ki bi morali danes obiskati hram demokracije, pa so ostali za varnostnim in policijskim trakom.



Nič novega ni, da se med številnimi pošiljkami, ki prispejo na naslov državnega zbora, znajdejo pisma jeznih državljanov, a takrat, ko v vložišče državnega zbora prispe pismo s sumljivo vsebino, sprožijo ustrezne postopke. O tem morajo obvestiti policijo, pismo pa sploh ne doseže svojega naslovnika, ampak se ustavi že pri javnih uslužbencih, ki so tam zaposleni.

Tako kot običajno je morala tudi danes zaposlena, ki je bila v stiku s pošiljko, v karanteno, dokler ne bodo znani izsledki analize. Zaradi pošiljke so morali v državnem zboru odpovedati nekatere načrtovane aktivnosti. Hram demokracije bi danes morali obiskati otroci, ki pa so zaradi neljubega dogodka morali ostati pred zaprtimi vrati.

Sumljivi prah v prostorih parlamenta. FOTO: Blaž Samec, Delo
Sumljivi prah v prostorih parlamenta. FOTO: Blaž Samec, Delo

Od moke in pecilnega praška pa vse do iztrebkov

Ob tem pri PU Ljubljana pojasnjujejo, da točne statistike, koliko primerov letno obravnavajo, ne vodijo, jih je pa nekaj deset na leto. »V preteklosti se je izkazalo, da so bili v pisemskih pošiljkah različne snovi in predmeti, kot so moka, pecilni prašek, mesni zrezek, iztrebek in še kaj,« so povedali. 

Kako točno poteka protokol, ko posameznik odpre ovojnico s sumljivo vsebino, pri PU Ljubljana iz operativno-taktičnih razlogov ne razkrivajo, v strnjeni obliki pa so jih vseeno na kratko obrazložili. »Protokol, ki poteka v takih primerih, obsega delo več interventnih služb, in sicer policije, gasilske enote in delavcev medicinske fakultete ali veterinarske fakultete. Ob prijavi so prve aktivnosti policistov na kraju zavarovanje ožjega in širšega območja, po potrebi preusmeritev prometa, evakuacija iz objekta ter umik oseb, ki so bile v stiku s snovjo. Na kraju se opravi hitri test zaradi ugotavljanja prisotnosti eksplozivnih ali radioaktivnih snovi oziroma drugih nevarnih snovi. Po hitrem testu se snov zavaruje in pošlje v analizo laboratorija medicinske fakultete ali veterinarske fakultete,« je pojasnila Nataša Pučko iz PU Ljubljana. 
Sumljivi prah v prostorih parlamenta. FOTO: Blaž Samec, Delo
Sumljivi prah v prostorih parlamenta. FOTO: Blaž Samec, Delo




 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije