PO 31 LETIH

Kacin s soprogo na srečanju, Rosvita objavila fotografijo (FOTO)

Po 31 letih od imenovanja se je danes sestala prva slovenska demokratično izvoljena vlada.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Člani prve demokratično izvoljene slovenske vlade so se danes ob 31. obletnici imenovanja vlade in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije zbrali na Brdu pri Kranju. Pred 31 leti je bila v takratni skupščini potrjena Demosova vlada, ki je Slovenijo vodila po prvih demokratičnih volitvah aprila 1990. Vlado je takrat vodil 42-letni Lojze Peterle, ki je bil danes tudi slavnostni govornik.

Današnjega srečanja na Brdu pri Kranju se je udeležila večina še živečih članov Demosove vlade s soprogami, srečanje je potekalo na Račjem otoku, kjer se je na sestanku 28. aprila 1991 Demos odločil za sklepni del osamosvojitve.

Današnjo skupno fotografijo je na twitterju objavila televizijska voditeljica in zgodovinarka Rosvita Pesek, ki je tudi avtorica knjige o tem, kako je 27-članska Demosova vlada gradila državo.

Rosvita Pesek je objavila skupinsko fotografijo ob današnjem srečanju. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Rosvita Pesek je objavila skupinsko fotografijo ob današnjem srečanju. FOTO: Twitter, posnetek zaslona


S komentarjem na fotografijo se je med drugim odzval Jelko Kacin, ki je bil leta 1991 v vladi imenovan za republiškega sekretarja za informiranje. K fotografiji je zapisal: »V tridesetih letih od mandata se je 10 kolegov že poslovilo. Lepo je bilo, čeprav zelo zahtevno in težko. Spomini ...« Na dogodek je prišel s soprogo Andrejo.



Na fotografiji je tudi Dimitrij Rupel, ki ga je vlada ravno te dni imenovala za vršilca direktorja Javne agencije za knjigo. Pred 30 leti je bil v Demosovi vladi imenovan za predsednik Republiškega komiteja za mednarodno sodelovanj. Srečanja pa se ni udeležila Ruplova soproga Marjetica, so nekateri opazili pod objavo. Prav tako na skupni fotografiji ni zdajšnjega predsednika vlade Janeza Janše, ki je bil maja 1990 imenovan za republiškega sekretarja za ljudsko obrambo.

Srečanje ob obletnici na Račjem jezeru leta 2005. FOTO: Blažž Samec, Delo
Srečanje ob obletnici na Račjem jezeru leta 2005. FOTO: Blažž Samec, Delo


Peterle:  Vse bi bilo drugače, če bi nam po nekaj dneh vojne zmanjkalo olja, sladkorja, moke


Peterleta, ki je bil tudi slavnostni govorec, je spremljala soproga Branka. »Ponosen sem, da sem imel priložnost in čast, da sem lahko izbral ekipo, ki je bila kos zgodovinski nalogi,« je o prvi slovenski vladi dejal Peterle. Kot je pojasnil, so delali v razmerah, v katerih se ni vedno dalo a priori računati na enotnost. »Vendar ne obžalujem nobene odločitve glede vlade, ki sem jo izbral,« je poudaril in dodal, da so vsi delali za skupno stvar.

Tako pa je bilo na pikniku Peterletove vlade leta 2005. Na fotografiji prvi in takratni (2005) predsednik vlade Lojze Peterle in Janez Janša.  FOTO: Blaž Samec, Delo
Tako pa je bilo na pikniku Peterletove vlade leta 2005. Na fotografiji prvi in takratni (2005) predsednik vlade Lojze Peterle in Janez Janša.  FOTO: Blaž Samec, Delo


Niso pa se, kot je pojasnil Peterle, ukvarjali le z obrambo, temveč so imeli vsi resorji oziroma vsi ministri ob zavezi k projektu osamosvojitve nalogo, da razmišljajo o tem, kaj je treba postoriti. Pri tem  je še posebej izpostavil gospodarski vidik in to, kako so poskrbeli za nove bistveno spremenjene pogoje za gospodarstvo. Ti so se nato izkazali v dolgoletni gospodarski rasti in stabilnosti, ki sta trajali vse do leta 2008. Vlada se je pripravila tudi na drugih področjih. Med drugim je poskrbela za ustrezno oskrbo. »Prepričan sem, če bi nam po nekaj dneh vojne zmanjkalo bencina, olja, sladkorja ali moke, bi tisti letaki, ki so jih spuščali na Slovenijo iz vojaških letal in so napovedovali, da bo ljudstvo potegnilo z Beogradom, lahko imeli malce prav,« je dejal Peterle.


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije