PONOVNE VOLITVE?

Je to konec Šarčeve koalicije? »Gre za namerno rušenje vlade«

Če poslanci ne bodo potrdili Angelike Mlinar za novo kohezijsko ministrico, bo to mogoče razumeti kot nezaupnico vladi.
Fotografija: Marjan Šarec, Janez Janša in Danijel Krivec. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, Janez Janša in Danijel Krivec. FOTO: Jure Eržen, Delo

Poslanci bodo na današnjem nadaljevanju decembrske seje odločali o imenovanju Angelike Mlinar za ministrico za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko. Mlinarjeva na glasovanje v državni zbor prihaja s slabo popotnico, saj ji pristojna parlamentarna odbora nista prižgala zelene luči.

Maša Kociper (SAB) je v sinočnjih Odmevih poudarila, da jo žalosti način, kako so se nekateri poslanci, po njenih besedah predvsem iz vrst SDS, lotili zaslišanja Angelike Mlinar. Po njenih besedah so jo pripadniki omenjene stranke večkrat užalili. Poslanec LMŠ Robert Pavšič je prepričan, da na včerajšnjem maratonskem zaslišanju ni šlo za vprašanje primernosti kandidatke, temveč za »namerno rušenje vlade« SDS, SNS, Levice in NSi.
 

Preberite tudi: Blondinka bi lahko zrušila Šarčevo vlado


 

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je Pavšičeve besede odločno zanikal. Poudaril je, da ne gre za namerno rušenje vlade, temveč za povsem konceptualne stvari. »Mi imamo vladajočo koalicijo, ki se ukvarja sama s seboj, ne pa z državo. Obračunavajo sami med seboj,« je dejal Vrtovec in dodal, da želijo temu narediti konec.

Mlinarjeva potrebuje 46 glasov podpore

Čeprav na odborih za zadeve EU in za gospodarstvo predstavitev Mlinarjeve ni dobila zadostne podpore, se premier Marjan Šarec ni odločil, da bi v navezi s stranko SAB, v katere kvoto spada vodenje vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, predlagal koga drugega.


Za imenovanje Mlinarjeva potrebuje podporo navadne večine, tako da bodo odločilni tudi prisotnost in vzdržani glasovi. Na odborih so jo podprli člani iz koalicije z izjemo poslanca Desusa, ki se je vzdržal.

Očitajo ji, da bo delala v interesu Avstrije

Kljub teži resorja, ki bedi nad črpanjem evropskih evrov, je razpravo na odborih bolj kot to zaznamovalo vprašanje državljanstva kandidatke. Koroška Slovenka Mlinarjeva je sicer avstrijskemu ta teden dodala še slovensko državljanstvo, a so nekateri poslanci kljub temu pod vprašaj postavili njeno slovenstvo, slišati je bilo celo očitke, da bo delala v interesu Avstrije.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je kritikom ob tem navrgla, da se Mlinarjeva vse življenje bori, da lahko govori slovensko. »In potem ji nekdo upa v slovenskem državnem zboru oporekati narodnost ter državljanstvo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije