Javno življenje se ustavlja

Otroci so doma, staršem za čas zaprtja ne bo treba plačati vrtca. Turistične znamenitosti zapirajo, na meji zavrnili več ljudi z vročino.
Fotografija: Celje je prazno. FOTO: Mojca Marot
Odpri galerijo
Celje je prazno. FOTO: Mojca Marot

Državo zaustavljamo za dva tedna, je dejala državna sekretarka ministrstva za zdravje Simona Repar Bornšek: »Vsi ukrepi so namenjeni zajezitvi okužbe. Panika ni na mestu, je pa priložnost, da se res držimo priporočil: bolni naj ne hodijo naokoli, pokličejo naj zdravnika. Izjema so tisti, ki so bolni in se jim zdravstveno stanje poslabšuje, ti ne kličejo zdravnika, ampak 113, da bodo prednostno obravnavani.«
Preživite čas v naravi, a stran od drugih. FOTO: Jože Suhadolnik
Preživite čas v naravi, a stran od drugih. FOTO: Jože Suhadolnik

Dodala je še, da se bo spremenil način testiranja, pri tistih, ki so bili v stiku z bolnimi oziroma okuženimi in bodo zboleli, testiranje ni smiselno. Na ljubljanski infekcijski kliniki se zdravi 11 ljudi, trije na intenzivnem oddelku in potrebujejo pomoč respiratorja, njihovo življenje je ogroženo.
Čeprav bodo šole in vrtci uradno zaprti šele v ponedeljek, so hrami učenosti večinoma samevali že v petek. Da bi zajezili širjenje koronavirusa – do zaključka redakcije je bilo pozitivnih že 141 Slovencev, opravili pa so 4346 testiranj –, je bivša vlada v četrtek razglasila epidemijo in sprejela nujne ukrepe, ki vključujejo tudi zaprtje izobraževalnih ustanov za dva tedna.
Kinematografi so zaprli vrata. FOTO: Dejan Javornik
Kinematografi so zaprli vrata. FOTO: Dejan Javornik

Starši, ki zaradi varovanja otrok niso odšli na delo, bodo, kot smo že pisali, upravičeni do 50-odstotnega nadomestila plače. Za otroke tistih, ki so zaposleni v kritičnih panogah, bo organizirano varstvo, in sicer do vključno petega razreda, skupine bodo seveda majhne. Sicer pa učenci ne bodo sedeli križem rok, nekateri učitelji so jim že v četrtek dali prve naloge, drugi jih pošiljajo po elektronski pošti, izobraževanje se pač mora nadaljevati, čeprav v okrnjeni obliki. Starši otrok, ki obiskujejo vrtec, so za čas, ko bo zaprt, oproščeni plačila, kar velja tudi za tiste, ki bodo izkoristili nujno varstvo; v času zaprtja je treba vrtce dezinficirati.
 

V lekarno po eden


Drugačen režim je tudi na poštah in bankah, lekarne uvajajo posamični vstop, zaprte so knjižnice, izposoja in vračilo gradiva v tem času ne bosta mogoča, zamudnina za izposojeno gradivo v času izrednega zaprtja ne bo tekla. Drugačno je tudi delo na upravnih enotah: ljubljanska je za preprečitev širjenja novega koronavirusa izvajanje nalog omejila na najbolj nujne zadeve, ki jih izvaja sektor za upravne notranje zadeve na Tobačni, eno okence bo odprto na oddelku za javni red, promet in matične zadeve ter eno na oddelku za tujce.

Hkrati vse uporabnike upravnih storitev pozivajo, naj omejijo morebitne obiske na upravni enoti in presodijo o nujnosti upravnih storitev. Družba Petrol je sporočila, da poslovanje za zdaj poteka nemoteno, v primeru zaostritve razmer pa imajo pripravljene akcijske načrte, s katerimi bodo zagotovili oskrbo z energenti.
Celje je prazno. FOTO: Mojca Marot
Celje je prazno. FOTO: Mojca Marot

Finančna uprava RS (Furs) prebivalce poziva, naj kar največ vlog, ugovorov, pritožb in drugih obrazcev oddajo po elektronski poti, prek edavkov ali mobilne aplikacije. Posamezne vloge in obrazce je mogoče odložiti tudi v predalnik pred vhodom v prostore finančnih uradov ali poslati po pošti. V Nuklearni elektrarni Krško so prešli na zagotavljanje tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje elektrarne v novih okoliščinah; začasno so zaprli vsa gradbišča, uvajajo delo in pripravljenost na domu.
 

Zaprti Postojnska in Škocjanska jama


Od včeraj je zaprta Postojnska jama in tudi druge znamenitosti v Parku Postojnska jama, gostinski, trgovinski in nastanitveni obrati. »Zaprtje velja za vse vrste ogledov Postojnske jame, Predjamskega gradu, Vivarija, razstave EXPO jama kras in tajnih prostorov Hotela Jama,« so sporočili in še, da zaprtje velja tudi za hotel Vila Planinka na Jezerskem. Ukrep, pravijo, bo veljal predvidoma do 8. aprila.

Tudi gorenjski biser Bled sprejema ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa: zapirajo urade, vodstvo Triglavskega narodnega parka je zaprlo vsa informacijska središča parka, tudi Triglavsko rožo Bled, zaprt je infocenter na jezerski promenadi. Javno podjetje Infrastruktura Bled je zaprlo tudi javna stranišča, saj ne more zagotavljati predpisanih higienskih razmer v straniščih: obiskovalci so namreč odtujili vsa razkuževalna sredstva, ki so bila na voljo!

Vsaj do 3. aprila bodo zaprte še Škocjanske jame, do nadaljnjega je zaprt tudi Ljubljanski grad, tirna vzpenjača miruje že od četrtka, Hostel Celica, katerega upravitelj je Javni zavod Ljubljanski grad, bo od ponedeljka zaprt do nadaljnjega, prav tako Narodni muzej. Do preklica je zaprt tudi Stari grad Celje.


Če je le mogoče, se izogibajmo krajem, kjer je več ljudi. A na zrak le pojdimo, se razgibajmo, telovadimo, tako bomo krepili telo, da bo močnejše in se bo laže borilo proti virusom, vsem, ne le koronavirusu. Ljubljančani radi zavijejo na Šmarno goro, iz tamkajšnje gostilne Ledinek so na svojem profilu sporočili, da začasno zapirajo notranje prostore lokala, obiskovalce pa prosijo, da pri plačilu uporabljajo plačilne in kreditne kartice.
 

Več televizije


Za razvedrilo starih in mladih bodo skrbele knjige, ki so na domačih policah ali smo si jih izposodili v knjižnicah, iz predala bomo potegnili karte in druge družabne igre, morda bo več kot po navadi prižgan teve. Zato ni čudno, da so slovenski telekomunikacijski operaterji Telekom Slovenije, Telemach, T-2 in A1 uporabnikom brezplačno nadgradili dostop do televizijskih vsebin. Za to, pravijo, so se odločili zaradi posebnih okoliščin, zaradi katerih bodo morali ljudje več časa preživeti doma. Tudi kinodvorane samevajo. V Kolosejevih centrih in kinu Komuna so odpovedali vse projekcije do predvidoma konca marca.

Koronavirus je posegel v vse pore življenja. In smrti. Poroke so dovoljene, a število svatov je omejeno, tudi pogrebne slovesnosti, sporočajo iz pogrebnega zavoda Maribor, se izvajajo v najožjem družinskem krogu, do največ 10 ljudi. Drugačna je tudi frekventnost pogrebov, med pogreboma bo namesto zdajšnjih 45 minut poslej minilo 90 minut.


Slovenski škofje so že včeraj sporočili, da do nadaljnjega ne bo svetih maš, spremljati jih bo mogoče po televiziji, radiu in spletu, vrata zapira tudi mariborska sinagoga, vsi napovedani dogodki in prireditve so do konca marca odpovedani, Judovski kulturni center Ljubljana je do preklica zaprt. Zaradi epidemije tudi islamska skupnost v Republiki Sloveniji odpoveduje vse aktivnosti v prostorih Islamske skupnosti v RS.
 

Temperaturo merijo tudi tovornjakarjem


V preteklih dneh so na meji z Italijo vzpostavili šest nadzornih točk, kjer zavračajo tuje državljane, ki niso zdravi oziroma nimajo potrdila, da niso okuženi s koronavirusom. V četrtek zvečer so slovensko-italijansko mejo zaprli za vlakovni potniški, mednarodni občasni in linijski avtobusni promet. Meja bo z nekaj izjemami zaprta tudi za tovorni promet.

Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike v osebnih avtomobilih, dva Romuna in Italijana, ker so imeli vsi povišano telesno temperaturo. Samo včeraj zjutraj so jih zavrnili pet, vsi so bili tuji državljani in imeli temperaturo več kot 38 stopinj Celzija.

Ponoči potniškega prometa ni bilo, v jutranjih urah je bilo ponovno nekaj osebnih avtomobilov, gneča pa je nastala zaradi kontrole tovornega prometa. Policija zavrača vsa tovorna vozila v tranzitu, naprej smejo le tista, ki imajo končno destinacijo v Sloveniji ali imajo slovenske registrske oznake in so namenjena domov. Od včeraj zjutraj tudi voznikom tovornih vozil merijo temperaturo.


Ministrstvo za obrambo vse državljanke in državljane prosi, da če ne potrebujete nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih in jamarskih reševalcev ter drugih reševalnih enot, ne kličite na klic v sili na številko 112. Za iskanje zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 1404. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije