TRŠKI DNEVI

Jasnovidka bo gledala v kroglo in karte

Žužemberk, središče Suhe krajine, bo zaživel v srednjeveškem duhu, odprli bodo novo cesto in staro tržnico, tekmovali na ješprejadi.
Fotografija: Na gradu bodo zaplesali srednjeveške plese. Foto: Primož Hieng
Odpri galerijo
Na gradu bodo zaplesali srednjeveške plese. Foto: Primož Hieng

V Žužemberku se nadaljujejo Trški dnevi, ki jih pripravlja domače turistično društvo. Začeli so se že minuli petek s slavnostnim prižigom oglarske kope, nadaljevali pa s kulturnimi, športnimi in zabavnimi prireditvami, ki bodo vrhunec dosegle ta konec tedna. Središče Suhe krajine bo med drugim zaživelo v srednjeveškem duhu.

V petek, 13. julija, bo v gradu uradno odprtje Trških dni v Žužemberku, ko bodo na ogled postavili razstavo likovnih del članic in članov društva Mavrica. Ob tem bosta še kulturni program in nastop ljudskih pevk v pokrajinskih nošah. Sledili bodo pozdravni nagovori, po odprtju pa bo v Parku znanih Suhokranjcev pred občino odkritje reliefov treh znanih domačinov. Na grajskem dvorišču pod zvezdami bo zabava z mlado rock skupino Ice on Fire.



Sobota, 14. julija, se bo v Žužemberku začela z odprtjem razstave ročnih del, na Grajskem trgu 26 pa bodo potekale preventivne zdravstvene meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola v krvi s prikazom uporabe defibrilatorja. Sledilo bo še odprtje občinskih pridobitev, prenovljene državne ceste skozi Dvor, odprli pa bodo še vrtino in vodovod Vinkov Vrh. Popoldne bodo pri gradu odprli suhokranjsko tržnico s predstavitvijo Združenja zgodovinskih mest Slovenije, v gradu pa bo predstavitev mladih harmonikarjev. Pri paviljonu EASA Žužemberk bo potekala že 3. mednarodna ješprejada, tekmovanje v kuhanju ješprenja.
Sobotnih dogodkov bo še nekaj. Omenimo slovesnost ob 130-letnici PGD Žužemberk in razglasitev rezultatov v kuhanju ješprenja ter predstavitev avtomobilov starodobnikov z njihovo promocijsko vožnjo. Na igrišču pri OŠ Žužemberk in gasilskem domu bo sledila tradicionalna Suhokranjska noč s pravo veselico z ansamblom Pogum.

Srečali boste lahko viteze. Foto: Primož Hieng
Srečali boste lahko viteze. Foto: Primož Hieng


V nedeljo, 15. julija, bo v žužemberškem gradu potekal daleč naokoli znan, tokrat že 20. srednjeveški dan, ki ima v Sloveniji najdaljšo tradicijo. Iz gradu se bodo gospoda in vitezi odpravili k sveti maši, na trgu bo potekala srednjeveška tržnica, predstavili se bodo vitezi, grajske gospodične, na prizorišču pa bo tudi kak kovač in berač. Na grajskem dvorišču bodo potekali srednjeveški in renesančni plesi ter viteški dvoboji z obujenimi zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine lastnikov žužemberškega gradu. V gradu bo tudi razstava o Andreju Turjaškem, epskem zmagovalcu bitke pri Sisku, potekala bo predstavitev srednjeveškega oblačenja in mode. Vedeževalka bo pogledala v kroglo in karte, za najmlajše pa pripravljajo nagradno grajsko raziskovalno pot. Nastopile bodo mnoge skupine iz Hrvaške, Slovaške, Srbije in Slovenije.



Pozno zvečer, ob 21. uri, bo na dvorišču gradu slovesnost s kulturnim programom ob prazniku občine z nagovorom župana Franca Škufce in slavnostnega govornika ter s podelitvijo občinskih priznanj in pozdravi županov prijateljskih občin. Po slovesnosti in slavnostni seji občinskega sveta bo še koncert Nuše Derenda.

V ponedeljek, 16. julija, se bodo v Žužemberku prav na njen rojstni dan spomnili Rozalije Sršen z umetniškim imenom Zalle Zarana, rojene leta 1897 v hiši pod gradom. Kot prvi slovenski filmski igralki ji je uspelo v Hollywoodu v svetu ameriškega nemega filma.

Lani so na rojstni hiši Rozalije Sršen odkrili spominsko ploščo. Foto: Primož Hieng
Lani so na rojstni hiši Rozalije Sršen odkrili spominsko ploščo. Foto: Primož Hieng

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije