Janševo vlado bomo najverjetneje dobili že v petek zvečer

Do petka so sicer še predvidena zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi odbori.
Fotografija: Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: posnetek zaslona

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je na dnevni red četrtkovega kolegija uvrstil dogovor o sklicu izredne seje, na kateri bi potrjevali listo kandidatov za ministre. Po predlogu naj bi se ta začela v petek ob 18.30, vlado pa bi lahko potrdili že pozno zvečer. Do petka so sicer še predvidena zaslišanja ministrskih kandidatov pred pristojnimi odbori.


Logar in Cigler uspešna


Že v torek so zeleno luč matičnih odborov dobili trije kandidati. Kandidat za zunanjega ministra Anže Logar je v predstavitvi med drugim napovedal vzpostavitev posebnega odposlanca za Hrvaško in ocenil, da je prišel čas za tiho diplomacijo. Zavzel se je še za preureditev prioritet predsedovanja EU ter intenzivnejše sodelovanje med zunanjim in obrambnim ministrstvom.

Predstavitev pred matičnim odborom je uspešno prestal tudi kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Kot ključne prioritete je izpostavil sodobnejši in bolj življenjski sistem socialnih pomoči, vključno s preprečevanjem zlorab, skrb za starejše in okrepitev družinske politike.

Kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin je med drugim izpostavil potrebo po izvzetju Slovenske vojske iz enotnega plačnega sistema in ureditvi položaja vojakov po 45. letu. Kot glavne prioritete svojega ministrovanja je navedel učinkovit in odločen odziv na epidemijo novega koronavirusa, ustavitev negativnih kadrovskih trendov v vojski ter povečanje obrambnega proračuna.
 

Uspešna tudi Koritnik in Pivčeva


Pravkar pred odboroma potekata predstavitvi kandidata za ministra za javno upravo Boštjana Koritnika ter kandidatke za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec.

Boštjan Koritnik je že uspešno prestal zaslišanje pred odborom državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je ocenilo 11 članov odbora, sedem jih je takšnemu sklepu nasprotovalo. Tudi kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je dobila zeleno luč na današnji predstavitvi pred odborom državnega zbora za kmetijstvo. Podprlo jo je 11 poslancev, pet jih je bilo proti.

Popoldne bosta še zaslišanji kandidata za notranjega ministra Aleša Hojsa in kandidata za finančnega ministra Andreja Širclja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije