BOJ PROTI KOMARJEM

Janković radodaren: poglejte, s čim nagrajuje meščane

Objavljeno 10. april 2019 13.42 | Posodobljeno 10. april 2019 14.00 | Piše: N. Č.

Ljubljana začela akcijo, s katero ozavešča o invazivnem tigrastem komarju.

Ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Ljubljana pred začetkom sezone komarjev in v okviru akcije Za lepšo Ljubljano nadaljuje družbeno odgovorno kampanjo Rokavice gor!, s katero ozaveščajo o invazivnih tujerodnih vrstah, predvsem o invaziji tigrastega komarja.

Ljubljana se namreč vsako leto sooča z veliko številčnostjo tigrastega komarja, kar predstavlja potencialno nevarnost prenašanja različnih tropskih bolezni, kot sta virus denga in čikungunja. Ljubljana je akcijo proti tigrastemu komarju začela že leta 2017, a ljudje še niso povsem ozaveščeni, kaj je treba storiti, da bi se mu izognili.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Komarji nam zagrenijo poletne večere. FOTO: Getty Images

Najučinkovitejše sredstvo v boju proti tigrastemu komarju je preventiva, pri čemer lahko največ storimo meščanke in meščani sami, so zapisali pri Mestni občini Ljubljana (MOL) in dodali, da bodo vse, ki bodo 11. in 12. aprila v zbirni center na Povšetovo prinesli odsluženo posodo iz keramike, plastike ali kovine, nagradili s sadiko zelišča, ki odganja tigraste komarje.

Hkrati boste lahko brezplačno prevzeli do tri kilograme komposta Rastko, ki ga predelujejo iz bioloških odpadkov v Regijskem centru za predelavo odpadkov (RCERO) Ljubljana. Za prevzem komposta je treba vzeti svojo embalažo.
Praktični nasveti, kako omejiti razmnoževanje tigrastih komarjev. Da bi se mu izognili, je zelo pomembno, da:

* imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;

* ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;

* več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;

* ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;

*redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;

*skrbimo za vodnjake in ribnike.
Deli s prijatelji