ODLOČEN

Izrabil bo vsa pravna sredstva za izpodbijanje izida volitev

Vrhovno sodišče ni pristojno za presojo zakonitosti izida državnozborskih volitev.
Fotografija: Janko Veber. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janko Veber. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Odločitev vrhovnega sodišča, ki je zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank proti izidu državnozborskih volitev, po mnenju predsednika stranke Sloga Janka Vebra potrjuje pravno praznino v volilni zakonodaji. Napovedal je, da bodo nadaljevali postopke in uporabili vsa pravna sredstva proti izidu po njegovem mnenju nelegitimnih volitev.

Ugotovitev vrhovnega sodišča, da ni pristojno za presojo zakonitosti izida volitev, utrjuje Vebrovo prepričanje, da gre za veliko pravno praznino in nedorečenost v volilni zakonodaji. Zdi se mu namreč sporno, da lahko o pritožbi na izid volitev odloča le državni zbor, ki sam sebi potrjuje poslanske mandate.

V neparlamentarnih strankah, združenih v Odbor za demokracijo enakih možnosti, tako nameravajo postopke izpodbijanja izida volitev nadaljevati ter uporabiti vsa pravna sredstva, problematiko pa bodo tudi internacionalizirali, je napovedal Veber. Med drugim so na ustavno sodišče vložili pobudo za začasno zadržanje ukaza o sklicu prve seje državnega zbora, ki ga je podpisal predsednik republike Borut Pahor. Na državni zbor pa so naslovili pritožbo proti zapisniku Državne volilne komisije o ugotovitvi izida volitev. Pritožbo bo v petek obravnavala mandatno-volilna komisija pred potrjevanjem poslanskih mandatov.

Če bo državni zbor v petek vendarle potrdil poslanske mandate, bodo ti po Vebrovem prepričanju neustavni, prav tako bo neustavna sama seja. V tem primeru se bodo v odboru znova obrnili na ustavno sodišče ter se pritožili na potrditev poslanskih mandatov, je napovedal.

Medtem na ustavnem sodišču izpodbijajo tudi zakon o volitvah v državni zbor, zakon o Radioteleviziji Slovenija ter zakon o volilni in referendumski kampanji. Ti namreč po mnenju odbora neparlamentarne stranke postavljajo v neenakopraven položaj, zaradi česar so bile nedavne volitve nepoštene in nezakonite.

Vrhovno sodišče je namreč zavrglo pritožbi neparlamentarnih strank na izid volitev. Po odločitvi vrhovnega sodišča taka pritožba ni dovoljena, saj je to sodišče pristojno za odločanje o volilnih sporih le v primerih, ki se nanašajo na kandidacijski postopek, za presojo zakonitosti izida volitev pa ne.

Pritožbe zaradi varstva volilne pravice so na vrhovno sodišče vložili Sloga, Davkoplačevalci se ne damo več in kandidat na Listi novinarja Bojana Požarja Gašper Ferjan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije