KORONAVIRUS

V Sloveniji skupno 100 mrtvih, epidemije še dolgo ne bo konec (VIDEO)

Malo dokazanih primerov na dan ne kaže nujno dejanske situacije, meni Beovićeva.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: Uroš Hočevar

V Sloveniji je v četrtek zaradi novega koronavirusa umrla še ena oseba, prav tako je bila potrjena ena nova okužba pri 1049 opravljenih testih. Skupno število umrlih je zdaj 100. Iz bolnišnice je bilo odpuščenih pet ljudi, hospitaliziranih pa je 47 pacientov.


Na današnji tiskovni konferenci za medije na daljavo so o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom sodelovali minister za kohezijsko politiko Zvonko Černač, vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović in vladni govornik Jelko Kacin.

Novinarsko konferenco smo spremljali iz minute v minuto.


11.51 Na vprašanje, koliko časa bo v Sloveniji še razglašena epidemija, je Beovićeva odgovorila, da zagotovo še nekaj časa. »S strokovnega stališča trenutno še ne bi predlagali, da razglasimo konec epidemije.« Meni, da je bolezen nepredvidljiva.

11.28 Število bolnikov z novim koronavirusom v bolnišnicah se po besedah Beovićeve umirja zaradi ukrepov, ki smo jih že ukinili, a še delujejo. Po njenih besedah pa učinka sprostitve ukrepov še ni mogoče videti. Kot pravi, smo v testnem obdobju, v katerem moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo prisile.

11.25 Malo dokazanih primerov na dan ne kaže nujno dejanske situacije, je opozorila Beovićeva. »V Sloveniji je z veliko verjetnostjo bolezen covid 19 prebolelo več kot 60.000 ljudi, zato lahko še vedno računamo na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov med ljudmi aktivirajo.«

11.20 Ukrepi na področju gospodarstva so namenjeni predvsem podpori delodajalcem za ohranitev dejavnosti in delovnih mest, predvsem v najbolj ogroženih dejavnostih, ki bodo v letošnjem letu imele največji izpad prihodkov, pravi minister.

11.18 Na področju zdravstva bodo po besedah Černača prerazporejena evropska sredstva namenjena predvsem novi zdravstveni in zaščitni opremo, novim medicinskim pripomočkom in izboljšavi zdravstvenih kapacitet, na področjih, ki so trenutno 'podhranjena'.

11.16 Černač je dejal, da so z drugimi resorji pripravili ukrepe na področju uporabe sredstev evropskih strukturnih skladov za odpravo posledic zaradi pandemije in za vzpostavitev podlage za zagon predvsem okoljskih in infrastrukturnih projektov.


Iz doma starejših občanov (DSO) Ljutomer so dopoldne sporočili spodbudne novice. Število okuženih z novim koronavirusom se namreč tam vztrajno zmanjšuje. Od 17 brisov, odvzetih v četrtek, nobeden ni bil pozitiven, dva stanovalca sta ozdravela. Okuženih je tako še 17 stanovalcev. Obiskov v domu še ne bo, bodo pa danes nekateri varovanci po mesecu in pol lahko odšli iz sob.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije