IMA ČISTO VEST

Inšpektorica za dva tedna zasedla županu pisarno

Franc Škufca pravi, da gre očitno nekomu zelo v nos, a bo spet kandidiral. Eden od županovih kritikov zasipa občino z zahtevami za dostop do informacij.
Fotografija: Franc Škufca ima čisto vest. FOTO: Drago Perko
Odpri galerijo
Franc Škufca ima čisto vest. FOTO: Drago Perko

ŽUŽEMBERK – Na podeželju je praksa, da za prevoz otrok v šolo skrbijo lokalni prevozniki. V občini Žužemberk ni nič drugače. Okoli tega se že lep čas lomijo kopja, župan Franc Škufca pa bi lahko na občini nekoga zaposlil le za to, da bi odgovarjal na vse očitke, anonimke in sprejemal takšne in drugačne inšpekcije. Nekomu gre posel z avtobusnimi prevozi očitno hudo v nos.
Včasih so bili ti prevozi cenejši, saj so otroke vozili z enim avtobusom. Ker so starši vztrajali, da se morajo otroci prej vrniti iz šole, povedo na občini, so uvedli pet relacij. Občina Žužemberk zdaj zagotavlja 12 relacij šolskih prevozov oz. skupaj 409 kilometrov. Ta posel opravlja podjetje FS, ki je bilo v preteklosti v lasti župana Franca Škufce. »Da vam takoj pojasnim, z razpisi in prevozi nimam nič. Drži le to, da sem zaposlen v podjetju FS, a tam opravljam delo komercialista, ki pa se s koordinacijo šolskih prevozov ne ukvarja,« je jasen župan, ko pride v občinsko stavbo. Na enem koncu občine je reševal težavo. Očitno pa je, da gre župan nekomu v nos. Na občini so prepričani, da je to Dare Pucelj, nekdanji uslužbenec občine, danes pa goreč kritik županove politike, lika in dela. Dejansko je bil Pucelj tudi Škufčev tekmec. Za župana je že trikrat kandidiral neuspešno. Kot povedo na občini, je bil Pucelj v občinski upravi odgovoren za pripravo razpisov s področja družbenih dejavnosti, tudi za šolske prevoze, ob tem še za društva, šole, vrtce itd. Pred volitvami 2006, ko se je Pucelj odločil prvič potegovati za funkcijo župana, so se začele težave. Do takrat je bil aktiven član kolektiva občinske uprave, nato pa se je nehal družiti z uslužbenci ob denimo rojstnih dnevih in podobno, navajajo na občini. Županu, pa saj to do določene zdrave meje razuma sploh ni slabo, po odhodu v pokoj še vedno gleda pod prste.
Pucelj je doslej vložil ali pripravil že več kot 150 zahtev za dostop do informacij javnega značaja. Glede komunalnega prispevka v občini Žužemberk na primer zahteva vse izdane odločbe o komunalnem prispevku; gre za približno 600 odločb, ki imajo povprečno tri strani, nato še pogodbe in druge dokumente. Da lahko dokumente v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov ustrezno pripravijo, bi moral eden od uslužbencev občinske uprave dva tedna in pol pripravljati zgolj omenjeno dokumentacijo, so izračunali. Ena zahteva za dostop do informacij javnega značaja, ki jih pošilja Pucelj, ima sicer tudi po 10 obsežnih zahtev, še poudarijo na občini. Ocenjujejo, da je več kot 70 odstotkov vseh zahtev o dostopu do informacij javnega značaja, ki so jih prejeli, vložil ali Pucelj ali nekateri opozicijski občinski svetniki. Prepričani so, da zahteve za dostop do informacij javnega značaja za opozicijske svetnike pripravlja prav Pucelj.

Nič ne skrivajo

Pucelj je bil kritičen tudi do razpisa za šolske prevoze. V letu 2017 so bili v Žužemberku primorani podpisati novo pogodbo z izvajalcem šolskih prevozov. Na prvem razpisu je zmagal FS prevozi, storitve in trgovina, d. o. o., Žužemberk, Pucelj pa je z nasveti pomagal konzorciju štirih podjetij, a mu ni uspelo. Sledila je pritožba konzorcija, julija je občina sama razveljavila razpis. V novem je natančno določila pogoje. Ker so državni mlini pri reviziji mleli prepočasi, je vmes podaljšala pogodbo s FS, saj se je šolsko leto že začelo. Vmes so na občini naredili postopkovno napako, saj ne bi smeli začeti odpirati ponudbe, zato je bil razveljavljen tudi drugi razpis. Tretji se je zaključil 15.11. »Vse lahko pokažemo, ničesar ne skrivamo,« je jasen župan Škufca, ki pove, da verjetno ni inšpekcijske službe, ki še ni preverjala dela občinske uprave. Leta 2013 jih je na primer obiskala inšpektorica Službe za nadzor proračunskih sredstev ministrstva za finance; ostala je 14 dni, toliko časa niti župan ni imel dostopa do svoje pisarne.
Občina želi zaščiti svoje interese. Vložili so zahtevo za delni odvzem opravilne sposobnosti Daretu Puclju ter tožbo zoper njega, ker ima ta kot občinski svetnik nadstrešek pri hiši in oporni zid postavljen na občinskem zemljišču. Puclja so ovadili tudi zaradi kršitev uradnih dolžnosti in javnih pooblastil, glede šolskih prevozov namreč lobira za določenega ponudnika, a ni licencirani lobist.
Pred nami je volilno leto. V Žužemberku bo spet pestro, Škufca pa pravi, da bo vnovič kandidiral in naredil še kaj za svoje ljudi, ki jih ima rad. »Pustite nam župana na miru, dela dobro in je ljudski človek. Pomaga nam, nič mu ni težko,« nam pove ena od domačink, ki jo srečamo. Župan ob tem namigne, da ga bo ravno to – sedenje na dveh stolih, polovično je zaposlen v podjetju, polovično na občini – že jutri teplo. Kot so mu izračunali v računovodstvu, se mu bo za izračun pokojnine štel le dohodek iz podjetja. N

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije