Infektolog Tomažič o hitrih testih: To ni nosečniški test

Janez Tomažič pravi, da trenutno v Sloveniji prostovoljno ne moremo opraviti zanesljivega testa. 
Fotografija: prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., infektolog. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
prof. dr. Janez Tomažič, dr. med., infektolog. FOTO: Voranc Vogel

Infektolog Janez Tomažič je v pogovoru za Radio 1 povedal, da je bil slovenski pristop k zajezitvi novega koronavirusa pravi. Komentiral je tudi izsledke raziskave in dejal, da infektologov niso presenetili. »Ukrepe smo sprejeli relativno zgodaj, morda bi jih lahko celo kakšen dan prej. Ni bilo veliko možnosti, da bi se Slovenci prekužili.«

Pravi, da podatek o triodstotni prekuženosti ne pomeni prav dosti. »Ne vemo, ali so tisti, ki so to preboleli, trajno imuni. Če bi bila stopnja prekuženosti visoka in bi bila imunost trajna, bi bilo to dobro. Ne vemo, kaj bo to pomenilo. Previdnost naj ostane,« je dejal in dodal, četudi bi imeli 70-odstotno prekuženost, bi morali vseeno paziti na starejše prebivalstvo. »Infektologi smo pričakovali majhen delež prekuženosti,« je povedal in dodal, da je raziskava pokazala, da imajo nekateri protitelesa, ki kažejo, da so bili v stiku z okužbo, ne kažejo pa, ali so to zaščitna protitelesa, saj bi za to potrebovali zelo zahteven test, ki ga za splošna testiranja ne uporabljajo. 

Tomažič pravi, da moramo še naprej biti previdni, na socialni distanci in da izsledki raziskave ne smejo spremeniti našega obnašanja v bodoče, sam nam je zgolj dala vpogled v dogajanje.

Švedska ležernost


»Švedi so k epidemiji pristopili zelo skandinavsko. Skandinavci so taki, da se priporočil držijo,« je dejal in dodal, da so priporočila zunaj velikih mest delovala, v velikih mestih, kjer je veliko priseljencev, pa so ugotovili, da to ne bo delovalo, zato so sledili tudi ukrepi.

»Če gledam Slovenijo, večina ukrepe sprejema dovolj dobro in pragmatično. Potem imamo en delež, ki je obsesiven zaradi tega, a večina je dobro reagirala,« je še dejal in odgovoril, zakaj je stroka na začetku govorila, da ta virus ni nič hujšega in da je to le neka gripa. »Iz zgodovine smo se naučili to, da se nismo nič naučili,« je povedal. »Evropa in mi skupaj smo rekli, da je to na Kitajskem in da je to daleč. Tam se je vse dogajalo, a so bile vse evropske države presenečene. Največje presenečenje je kužnost. Prvi podatki so bili, da si kužen, ko imaš težave, kasneje pa smo ugotovili, da ni tako.

Kaj pa samoplačniški testi?


Tomažič je spregovoril tudi o hitrih testih, ki jih lahko državljani samoplačniško opravijo v Mariboru. »Za zdaj še ni zanesljivih testov. Težava so sami testi in njihova interpretacija.« Dodal je, to ni nosečniški test, da se pojavi ena črtica in je to to.

Na vprašanje, kje v Sloveniji lahko prostovoljno opravimo zanesljiv test in preverimo, ali smo preboleli bolezen, odgovarja, da trenutno nikjer.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije