HUMANITARNA KRIZA

Hojs o norem Putinu in številu ukrajinskih beguncev, ki bi jih sprejeli

V članice EU je po navedbah Evropske komisije in francoskega predsedstva doslej prišlo že več kot 300.000 beguncev iz Ukrajine.
Fotografija: Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000–200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000–200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Črt Piksi

Slovenija lahko v tem trenutku v pomoč Ukrajini zagotovi prostor za 180.000–200.000 beguncev, je povedal notranji minister Aleš Hojs, ki se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja notranjih ministrov EU. 

Kasneje je Hojs v tvitu zapisal, da bi bilo število 180.000 sprejetih beguncev »mogoče le ob popolnem eksodusu iz Ukrajine, ki pa ni verjeten«. Realno število sprejema bo po njegovih besedah »tudi 10- in večkrat nižje in te bomo solidarno« določili z ostalimi državami EU, je zapisal.

Slovenija podpira uporabo evropske direktive o začasni zaščiti, ki je unija doslej še ni aktivirala, je poudaril Hojs. Pojasnil je, da je sicer nekoliko zastarela, saj je iz leta 2001, Slovenija pa jo je v pravni red prenesla leta 2005, a v danem trenutku je sprožitev te direktive izjemno pomembna, saj je Slovenija že začela izvajati vse dejavnosti, povezane s to direktivo, kot je priprava nastanitve beguncev in podobno.

Preberite še: 

image_alt
Premier Janša: Če Ukrajina pade, potem bo naslednja Moldavija

Minister je povedal, da je na zasedanju predstavil razmere v devetdesetih letih preteklega stoletja, ko je bilo v Sloveniji več kot 300.000 beguncev iz bivše Jugoslavije, ter pojasnil, da je Slovenija v tem trenutku pripravljena zagotoviti prostor 180.000–200.000 beguncem iz Ukrajine.

V članice EU je sicer po navedbah Evropske komisije in francoskega predsedstva doslej prišlo že več kot 300.000 beguncev iz Ukrajine.

Za še ostrejše vizumske ukrepe proti Rusiji

Hojs se je tudi zavzel za še ostrejše vizumske ukrepe proti Rusiji. Pojasnil je, da Slovenija pozdravlja vizumske ukrepe proti delu ruskih državljanov, a da je osebno prepričan, da je treba ta ukrep še zaostriti.

Preberite še

image_alt
Ukrajinski veleposlanik v Sloveniji: Rusi izvajajo »vojne zločine in genocid« (VIDEO)

»Dokler ne bo vsak posamezen ruski državljan čutil, kako norega predsednika imajo, toliko časa v Rusiji ne bo vzniknilo večje, množično gibanje proti avtoritarnemu sistemu, ki ga za lastne potrebe izvaja ruski predsednik,« je dejal.

Nekatere ruske medijske vsebine pri nas že omejene

Minister je komentiral tudi napoved, da bo EU prepovedal delovanje ruskim državnim medijem. Dejal je, da so tudi v Sloveniji nekatere medijske vsebine že omejene in da je opazil, da nekaterih programov vsaj na Telekomovih omrežjih ni več mogoče spremljati. Ob tem je zavrnil informacije, da je Rusija že omejila delovanje Facebooka, češ da so po njihovih informacijah ponudniki storitev omejili možnost neposrednega oglaševanja na teh omrežjih in s tem prorusko propagando.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije