IZJAVA

Golob in Orban stopila pred javnost ( VIDEO)

Predsednika vlad sta slovesno zagnala daljnovod Cirkovce–Pince.
Fotografija: Madžarski in slovenski predsednik vlade. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Madžarski in slovenski predsednik vlade. FOTO: Zaslonski posnetek

Poročali smo že, da sta se pred slovesnostjo ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce–Pince predsednika slovenske in madžarske vlade Robert Golob in Viktor Orban sešla na delovnem kosilu v Mariboru. Popoldne sta se v Cirkovcah udeležila slovesnosti ob zaključku gradnje daljnovoda Cirkovce–Pince. Projekt 2 x 400 kilovoltnega daljnovoda je bil zaključen junija, stal je okoli 160 milijonov evrov, od tega je bilo na voljo 48 milijonov evropskega denarja.

Kot je poudaril premier Golob, gre v marsičem za zgodovinski projekt za Slovenijo, o katerem je poslušal že pred več kot tremi desetletji, ko je zaključeval študij. »Ne le zato, ker je največji v zgodovini Elesa in bo izboljšal zanesljivost oskrbe Slovenije, pač pa tudi zato, ker ima izjemen regionalni in širši pomen. S projektom povezujemo tri sisteme.«

Madžarski in slovenski predsednik vlade. FOTO: Twitter
Madžarski in slovenski predsednik vlade. FOTO: Twitter

Ob tem je spomnil, da stabilnost delovanja elektrosistema jemljemo kot nekaj samodejnega, a to je mogoče le zato, ker imamo dovolj daljnovodnih povezav. Nova povezava je zadnja, ki je manjkala Sloveniji in Madžarski z vsemi sosednjimi državami, je še dodal Golob in poudaril pomen sedanjega trenutka in časa energetske krize zaradi krize v Ukrajini.

Madžarski premier pa je med drugim povedal, da je treba narediti vse, da med državama vzpostavimo tudi druge pomembne povezave, in pri tem meril na plinovodno navezavo s Slovenijo in posredno z Italijo, s čimer bi si lahko Madžari zagotovili dostop do alternativnih virov plina. Predsednika vlad sta nato pripravila še izjavo za javnost. 

Spremljajte izjavo na slovenskenovice.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije