VETO

Gabrova in Golob še prejšnji teden veselo nazdravljala, zdaj pa hladen tuš

Državni svet je izglasoval odložilni veto na novelo zakona o zaščiti živali.
Fotografija: Robert Golob in Tina Gaber FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Robert Golob in Tina Gaber FOTO: Jože Suhadolnik

Minuli teden so poslanci sprejeli novelo zakona o zaščiti živali. Za predlog novele se je med drugim zelo zavzela poslanka SD Meira Hot, sicer tudi prvopodpisana. Zaščitnica živali Hotova se je večkrat srečala s Tino Gaber, prav tako ljubiteljico živali in aktivistko za njihove pravice ter partnerko predsednika vlade Roberta Goloba. Poročali smo že, da so Gabrova, Golob in Hotova to proslavili v enem od lokalov, a zdaj je veselja konec. 

Odložilni veto je podprlo 23 državnih svetnikov

Državni svet je namreč izglasoval odložilni veto na novelo zakona o zaščiti živali. To pomeni, da bo moralo novelo ob ponovnem glasovanju podpreti 46 poslancev. Odložilni veto na novelo zakona o zaščiti živali je podprlo 23 državnih svetnikov, eden je bil proti. 

Tina Gaber je ljubiteljica živali in aktivistka za njihove pravice.  FOTO: Blaž Samec
Tina Gaber je ljubiteljica živali in aktivistka za njihove pravice.  FOTO: Blaž Samec

Kot je na seji državnega sveta spomnil podpredsednik pristojne komisije državnega sveta Anton Medved, novela ni uživala širše podpore veterinarske, kmetijske in pravne stroke, pri čemer je slednja opozorila, da so nekatere določbe vprašljive z ustavnopravnega vidika.

Pomisleki državnih svetnikov

Pri oblikovanju zakonskih rešitev bi moral zakonodajalec po mnenju državnega sveta upoštevati kompleksnost področja ter k sodelovanju povabiti  strokovnjake s tega področja (veterinarje, zootehnike in agronome), a med razpravo o predlogu zakona pripombe Veterinarske zbornice Slovenije, Biotehniške fakultete v Ljubljani, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Sindikata veterinarjev Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Zveze slovenske podeželske mladine, nekaterih zavetišč, Kinološkega društva Ljubljana in drugih deležnikov niso bile upoštevane. Državni svet je med pomisleki izpostavil predvsem nov institut kvalificiranih prijaviteljev nepravilnega ravnanja z živalmi, videonadzor v klavnicah, prepoved privezovanja psov na kmetijah, poudaril, da je v obravnavanem zakonu vidik biovarnosti popolnoma prezrt ter da primeri zanemarjanja živali niso prisotni le na kmetijah, ampak tudi pri drugih lastnikih živali (hišnih ljubljenčkih), kamor nadzor ne seže in jih je težko sankcionirati.  

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije