KDO IMA PRAV?

FOTO: Za ureditev ceste do hiše se borita že 26 let

Makadam do Novakovih se ob vsakem dežju spremeni v blaten kolovoz. Po našem obisku krajevna skupnost le sanirala najbolj kritičen odsek.
Fotografija: Udarne jame, pravita Novakova, so stalnica po vsakem močnejšem deževju. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Udarne jame, pravita Novakova, so stalnica po vsakem močnejšem deževju. Foto: osebni arhiv

GALICIJA – »Vse možnosti pri pristojnih službah za rešitev problematike v zvezi s cesto, ki je občinska in opredeljena kot javno dobro, sem že izčrpala. Zato zdaj vse upe, kot vaša dolgoletna naročnica časopisa, polagam na vas, da boste morda pripomogli k rešitvi našega problema,« nam je dejala Dragica Novak, ko smo jo obiskali v Galiciji pri Žalcu. In nam pokazala nešteto dopisov, ki so v minulih letih romali tako na krajevno skupnost Galicija kot tudi na občino Žalec pa inšpektorje in celo urad varuha človekovih pravic.

Nevarna tudi drevesa

Sušečo se bukev so po našem obisku le podrli. Foto: Mojca Marot
Sušečo se bukev so po našem obisku le podrli. Foto: Mojca Marot
Do njune hiše, oddaljene nekaj sto metrov od glavne ceste, je le dobrih sto metrov asfalta, nato se začne makadam, do hiše pa je treba tudi skozi gozd. Ne samo cesta, tudi gozd je problem, nas opozorita zakonca Novak, saj se vsake toliko časa kakšno večje drevo posuši, posledično se večje suhe veje odlomijo in zaprejo pot do njunega doma. Cesto občasno uporabljajo tudi okoliški kmetje. »Suhe veje so lahko smrtno nevarne. Pa je že bil tukaj tudi gozdar, drevo je označil, potem pa je inšpektor ugotovil, da ne predstavlja večje nevarnosti. Neverjetno, sami se prepričajte, da lahko pade čez cesto in koga celo ubije,« opozarja Dragica Novak. A izkaže se, da jo še veliko bolj muči cesta, ki se vsakič po močnejših nalivih in deževju spremeni v kolovoz. »Poglejte, kakšne luknje so,« nam pokaže na številnih fotografijah. Mož Ferdinand se zato vsakič s krampom in lopato loti urejanja, da se da za silo peljati po njej. Seveda večinoma sama kupujeta tudi material za utrjevanje, vkopavata prepuste za odvodnjavanje in se s prošnjami obračata na pristojne, ki ju, kot pravita, že leta pošiljajo le od vrat do vrat. »Vedno, ko bi morali kaj urediti, odgovorijo, da je cesta naša, ker vodi do naše hiše, čeprav to ne drži. Že desetletja je cesta v lasti občine Žalec, sicer nekategorizirana, pa vendar javno dobro, zato jo imajo pravico uporabljati tudi drugi. Denimo lastniki večjih gozdov pa njiv, ki se po njej vozijo s težkimi kmetijskimi stroji, naloženimi prikolicami in cisternami,« pravi Dragica. Doda, da je cesta, ker ni ustrezno utrjena in vzdrževana, velikokrat tako poškodovana, da je neprevozna. Kar še zlasti velja za zimo. »Ker se tu in tam, nazadnje se je to zgodilo februarja letos, v gozdu odlomi še kakšna večja veja, nenehno živimo v strahu,« pravi sogovornica. Nazadnje se je mož Ferdinand urejanja poškodovane ceste lotil na začetku oktobra.

Blati krajevno skupnost?

Ob hiši Novakovih stoji 400 let stara vinska klet. Foto: osebni arhiv
Ob hiši Novakovih stoji 400 let stara vinska klet. Foto: osebni arhiv
Na naše vprašanje, kaj lahko naredijo v primeru Novakovih, nam je inšpektor Janez Kušar z medobčinskega inšpektorata in redarstva Mestne občine Celje odgovoril: »Na tej cesti smo opravili ogled, prav tako smo si ogledali domnevno sporne bukve, ki rastejo ob cesti, in upravljavcu občinskih cest v KS Galicija naročili, naj takoj opravi temeljit ogled in poskrbi za varnost prometa na tej cesti.« Tudi Peter Vipavc, predsednik KS Galicija, primer dobro pozna, saj so se z njim ukvarjali že njegovi predhodniki: »Menim, da se stanje ceste prikazuje nekorektno in s tem krajanka blati tako našo KS kot tudi občino. Razumljivo je, da jo vsako večje neurje poškoduje, udarne jame pa so posledica uporabe, predvsem družine Novak. Zadnjo sanacijo smo izvedli julija letos, ko smo jo nasipali in utrdili z mletim asfaltom zaradi boljšega oprijema. Hkrati je bilo obrezano drevje, ki je segalo na območje ceste.«

Vipavc poudari, da cesta nikoli ni bila neprevozna, niti pozimi. Očitno pa je, da se s to problematiko soočajo tudi v uradu varuha človekovih pravic. Od tam so Dragici Novak na njen zadnji dopis septembra letos odgovorili, da so se tudi oni obrnili na inšpektorja in občino Žalec. »Inšpektor je zatrdil, da doslej ni bilo ugotovljenih takšnih nepravilnosti, ki bi pomenile ogrožanje varnosti in življenja ljudi,« je v odgovoru zapisala Komelija Marzel, sekretarka sveta varuha. Da se sodelavci vseskozi vključujejo v razreševanje tega problema, nam je zatrdil tudi žalski župan Janko Kos. Zagotovil je, da bodo cesto še naprej vzdrževali v mejah razpoložljivih sredstev in sorazmerno številu tistih, ki jo uporabljajo.

Dragica Novak nam je med pripravo članka sporočila, da so sami poiskali in obvestili lastnika posušene bukve v gozdu, in ta je drevo tudi nemudoma odstranil. Krajevna skupnost pa je že sanirala najbolj kritičen del ceste in s tem očitno priznala, da razmere niso bile tako idealne. 
Takole se Ferdinand že leta loteva popravljanja ceste. Foto: osebni arhiv
Takole se Ferdinand že leta loteva popravljanja ceste. Foto: osebni arhiv

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije