VILA IN POL

FOTO: Veleposlanica prodaja dom za milijon

Zakonca Kos Marko bi rada iztržila 1,39 milijona evrov. Gurs je vrednost hiše ocenil na »pičlih« 245.190 evrov.
Fotografija: Joga je njena priljubljena rekreacija. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Joga je njena priljubljena rekreacija. FOTO: Ljubo Vukelič

Slovenska diplomatka Marta Kos Marko, ki službuje v Švici, pred tem je bila v Nemčiji, se na slovenski dom očitno ne bo več vrnila. Naši viri so nas opozorili, da je 325 kvadratnih metrov veliko vilo, v kateri sta pred odhodom živela z možem Aaronom Markom (zemljiška knjiga kaže, da sta lastnika oba, vsakemu pripada polovični delež) in ki stoji približno 20 minut vožnje od Ljubljane, na prodaj. Za 15 let staro hišo si zakonca želita iztržiti 1,390.000 evrov, je mogoče prebrati v oglasu, ki ga je objavila nepremičninska agencija Stoja na portalu nepremičnine.net.

V družbi kolegov diplomatov FOTO: Jure Eržen
V družbi kolegov diplomatov FOTO: Jure Eržen

Brez sosedov

Hiša po zapisanem v oglasu stoji na intimni, mirni in razgledni lokaciji brez sosedov. Upravlja se prek pametnih instalacij, ima talno in stensko gretje ter afriški parket. Ne manjka ji niti alarm, bodoči stanovalec pa se ne bo mučil z zalivanjem trave, saj ima namakalni sistem. Kot se spodobi za Slovence z bolj debelimi denarnicami, je opremljena s finsko in turško savno, zunanjim džakuzijem, zasebnim fitnesom, vinsko kletjo, zidano garažo za štiri avtomobile... Oboževalci hi-fi sistemov bodo verjetno navdušeni nad prestižnimi izdelki proizvajalca Bang & Olufsen. Kako sodobna je ta oprema, pa ni znano. Jasno je, da je bila hiša zgrajena leta 2003, Marta Kos Marko pa je Slovenijo desetletje pozneje zaradi diplomatske službe zapustila. Kako hitro tehnologija v današnjem času zastara, nam verjetno ni potrebno posebej omenjati.

Je res toliko vredna?

Zanimivo je odstopanje v ocenjeni vrednosti, ki jo je za dom nekdanje dolgoletne dopisnice RTV Slovenija iz Nemčije izračunala geodetska uprava. Ta v svoji bazi podatkov navaja, da je hiša s slabih 206 kvadratnih metrov uporabne površine, vredna 245.190 evrov. Naj opozorimo, da je v izračunu geodetov upoštevana parcela velikosti 864, v oglasu pa navajajo, da gre za 3000 kvadratnih metrov zemljišča. Ta podatek ni zanemarljiv in vrednost nepremičnine zagotovo poveča. Za koliko, pa je drugo vprašanje.
Prodamo. FOTO: Oglas
Prodamo. FOTO: Oglas


Končno vrednost nepremičnine bo določil trg, konkretno – kupec. Bo pa dogovorjena kupnina povečana še za polovico od štiriodstotne provizije (prišteti je treba še DDV) agenciji. V oglasu je namreč zapisano, da je to pogoj prodajalca. Torej če bi se našel kdo, ki bi bil za nepremičnino pripravljen plačati 1,4 milijona evrov, bi to pomenilo 56.000 evrov provizije (ali 28 tisočakov za vsakega, na to pa je treba pribiti še DDV). To pa je že skoraj garsonjera v Ljubljani … 
Podatki FOTO: GVIN
Podatki FOTO: GVIN

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije