POMAGAJMO DRUŽINI

FOTO: Tričlanski družini se je podrla hiša

Dimnik je padel na streho, ta se je takoj zrušila. Szomijevi brez pomoči ne morejo do novega doma.
Fotografija: Velika sreča v nesreči je, da ni koga pokopalo. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Velika sreča v nesreči je, da ni koga pokopalo. FOTO: Oste Bakal

RADMOŽANCI – Pred dvema tednoma smo že pisali o tričlanski družini Szomi iz Radmožancev, ki jim je sreča že zdavnaj obrnila hrbet in se skozi življenje komajda prebijajo. Doslej je še nekako šlo, lačni ali žejni niso bili, v zadnjem času pa so, ne po svoji krivdi, pristali povsem na dnu. Uresničile so se napovedi, da se bo njihov dom prej ali slej porušil. Pravzaprav so imeli v nesreči tudi velikansko srečo: le malo je namreč manjkalo pa bi dimnik, ki je v torek zgrmel na streho, ta pa se je še v tistem trenutku zrušila, pokopal družino Szomi.

Družina Szomi je ostala brez doma. FOTO: Oste Bakal
Družina Szomi je ostala brez doma. FOTO: Oste Bakal
Čeprav v jeseni življenja, sta 76-letna Jolanda in 80-letni Albert Szomi še vedno pridna in delavna. Zelo težko živita, pa kljub temu poskušata pomagati tudi drugim, ki so se znašli v še težjem položaju. Večkrat podarita komu doma pridelan krompir.

Albert je že od rojstva na kmetiji. Leta 1968 se je poročil z Jolando iz bližnjega Mostja in živela sta lepo življenje. Dobila sta dva otroka, Brigita se je poročila in si na Kapci ustvarila družino, Albert mlajši, danes je star 38 let, je zabredel v težave. Starši, ki so jih vedno bolj pritiskale zdravstvene težave, so se trudili, kolikor so se lahko. Družini hrane ni manjkalo, vse huje pa je bilo s stanovanjskimi razmerami. Hiša se je začela pogrezati in tudi streha je že desetletja puščala, naposled je večji del hiše pristal na tleh.



Že od daleč se je videlo, da gre za podrtijo, kakšna groza je bila šele znotraj?! Ustrezne službe, predvsem Območno združenje RK Lendava ter tudi CSD in občina Lendava, so se zganile očitno prepozno. Strokovnjaki so že zdavnaj ugotovili in tudi sporočili, da se stropov in strehe ne da več popraviti, saj bi se v primeru novega ostrešja vse skupaj podrlo. To se je naposled uresničilo.

Ne le zunaj, tudi znotraj hiše je bilo grozljivo. FOTO: Oste Bakal
Ne le zunaj, tudi znotraj hiše je bilo grozljivo. FOTO: Oste Bakal
Težav sta se že pred desetletji zavedela Jolanda in Albert, tako da sta v osemdesetih in devetdesetih letih nabavila skoraj ves gradbeni material, opeko, leseno konstrukcijo in drugo, a je vse ostalo zgolj pri pobožni želji. Našteto tako že desetletja propada. »Ko smo nameravali začeti dela, je imel Albert nesrečo, padel je s traktorja in vse je splavalo po vodi. Nikdar več se ni pošteno pozdravil, poleg tega je postal še hud diabetik,« je povedala Jolanda, prav tako invalidka, ki si mora pomagati z berglami. A se vseeno ne predaja: veliko dela, dobro kuha, obdeluje vrt, skrbi za kokoši. Tudi njen mož dela, kar pač lahko. Oba dobita okoli 320 evrov kmečke pokojnine, njun sin pa prejema socialno podporo, ki je nekoliko višja. CSD jim občasno nameni enkratno pomoč, dovolj za sprotne stroške, za obnovo hiše pač ne. Božo Pongrac, eden tistih, ki jim pomaga, si je krepko oddahnil, ko je izvedel, da ni pokopalo nikogar, ko se je zrušilo.

Bivalnik ali hiška

»Želimo si, da bi še pred začetkom jesenskega deževja našli kako trajno rešitev. Glede na to, da se hiše ne da popraviti, je možna rešitev v obliki dveh bivalnikov, ki bi pomenila nov dom za celotno družino. Ker imajo svojo zemljo, tudi ne bo težav s postavitvijo, bivalnika je treba le še nabaviti,« je povedala sekretarka RKS Območno združenje Lendava Natalija Gomzi Jablanovec. Za bivalnik bi potrebovali okoli 12.000 evrov, še nekaj za opremo in druge reči, toda tega denarja ni. Tudi tukaj bo zato potrebna pomoč ljudi dobre volje.

Več kot sto let staro domačijo je povozil čas. FOTO: Oste Bakal
Več kot sto let staro domačijo je povozil čas. FOTO: Oste Bakal
Sicer pa so za Szomijeve že dobili mobilno hiško, ki pa jo bodo morali vrniti. »Ker želimo delati vse po črki zakona, urejamo ustrezno gradbeno dovoljenje, da nam ne bi kdo očital črnograditeljstva. Ker je zadnje neurje samo še dodatno poškodovalo tudi tisti del hiše, ki stoji, resnično hitimo. Takoj ko bo urejeno gradbeno dovoljenje, bomo izkopali in zabetonirali temelje ter uredili priklope za vodo, kanalizacijo in elektriko. Predvidevam, da bo potrebnih še najmanj deset tisočakov,« nam je povedal lendavski podžupan Mihael Kasaš, ki je postal vodja kriznega štaba za hitro posredovanje.   

Tu se ne da več živeti. FOTO: Oste Bakal
Tu se ne da več živeti. FOTO: Oste Bakal
Gre za rabljeno mobilno hiško, veliko 8 krat 2,90 metra, ki ponuja domala vse, kar Szomijevi potrebujejo za dostojno življenje. Še več, objekt je klimatiziran, s klimo pa je mogoče bivalnik tudi ogrevati.

Razmišljajo, da bi začasno rešitev nadgradili v trajno, zato bodo poskušali zbrati čim več sredstev, da bi Szomijevim zgradili hiško, veliko 60 kvadratnih metrov. Za to idejo stojita v prvi vrsti sekretarka OZ RK Lendava Natalija Gomzi Jablanovec ter dobrotnica iz Savinjske doline Dunja Lešnik Samnjegova



Posodili so jim mobilno hiško. FOTO: Oste Bakal
Posodili so jim mobilno hiško. FOTO: Oste Bakal

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije