GONJA?

FOTO: S spolno zlorabo avtističnega fanta režejo direktorico?

V CUDV Draga ogorčeni, ker je varuh obvestil starše o spolni zlorabi, ki naj je sploh ne bi bilo. Direktorica Valerija Bužan je prepričana, da gre za gonjo, ki jo vodi Sviz.
Fotografija: Direktorica Valerija Bužan: »Gre za odpor zaposlenih, ki hočejo obdržati svoje privilegije.« FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Direktorica Valerija Bužan: »Gre za odpor zaposlenih, ki hočejo obdržati svoje privilegije.« FOTO: Marko Feist

LJUBLJANA – Pred tedni je v javnost pricurljala zgodba, da naj bi se 21. februarja v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Dolfke Boštjančič Draga zgodila spolna zloraba avtističnega fanta. Zgroženi starši naj bi za dogodek izvedeli šele tri tedne pozneje, in sicer ne od vodstva, ampak od varuha. Šele po prijavi staršev naj bi se začela preiskava kriminalistične policije in socialne inšpekcije.
 

Direktorica: To je gonja proti meni


Ker preiskava še traja, nam na Policijski upravi Ljubljana podrobnosti niso mogli razkriti. Prav tako direktorica CUDV Draga Valerija Bužan zaradi varstva osebnih podatkov ne more podrobno govoriti o dogodku, nam pa jasno pove, da po oceni stroke ni šlo za spolno zlorabo, ampak za raziskovanje spolnosti med mladimi, kar je, kot pri vseh, tudi pri osebah z motnjami v duševnem razvoju v najstniških letih naravno in običajno.

»Da je šlo za spolno zlorabo, je staršem domnevne žrtve po svoji lastni presoji povedal varuh, ki ga pri dogodku sploh ni bilo zraven, in jih s tem neupravičeno prestrašil in spravil v veliko stisko. Očitno gre za gonjo proti meni, ki jo med zaposlenimi spodbuja Sviz – Sindikat vzgoje in izobraževanja. Ves čas se trudim in spodbujam proces tako imenovane deinstitucionalizacije za naše uporabnike. Kot kažejo izkušnje povsod po svetu, so v procesu sprememb institucij največji odpori ravno pri zaposlenih, ki hočejo zadržati svoje privilegije. To se očitno dogaja tudi pri nas.«

Na očitke mame domnevne žrtve, ki so se pojavili v medijih, da je za spolno zlorabo izvedela šele tri tedne po dogodku, Bužanova odgovarja, da je po pregledu vse dokumentacije in opravljenih razgovorih z obema mladostnikoma, z varuhinjo, ki je bila neposredno udeležena pri dogodku, s psihologinjo, z vodjo doma in po sestanku operativnega tima, kot specialistka klinične psihologije, z več kot 30 leti izkušenj na področju spolnosti oseb s posebnimi potrebami, presodila, da ni šlo za nasilno vedenje med mladostnikoma.


Verjetno ni zanemarljivo tudi, da starši avtističnega mladostnika kljub vsemu še vedno zaupajo CUDV Draga, saj se je kot vedno po vikendu vrnil v dom.
 

Zloraba obeh mladostnikov in staršev


Dr. Metka Novak, vodja bivanja odraslih v CUDV Draga, pojasni, da obstajajo v zavodu posebni protokoli in pravila, in da imajo zaposleni jasna navodila o tem, kako in kdaj se o dogodkih med uporabniki obvešča starše in pristojne institucije: »Če bi obstajal že najmanjši sum na spolno zlorabo, kaj šele spolna zloraba, bi bili pristojni organi in starši takoj obveščeni.«

Direktorica Valerija Bužan: »Gre za odpor zaposlenih, ki hočejo obdržati svoje privilegije.« FOTO: Marko Feist
Direktorica Valerija Bužan: »Gre za odpor zaposlenih, ki hočejo obdržati svoje privilegije.« FOTO: Marko Feist

Novakova je prepričana, da gre za poskus manipulacije s starši in zlorabe obeh mladostnikov z namenom, da bi očrnili direktorico in s tem ves zavod. »V tem primeru so bili uporabljeni kot orodje za dosego sprevrženih ciljev najbolj ranljivi, to so naši uporabniki z motnjami v duševnem razvoju, in njihovi starši, kar presega vse dopustne meje pravnega okusa in reda. V tem primeru gre za zaposlenega, ki je v preteklosti že imel težave v odnosu do uporabnikov in bil zaradi tega že obravnavan v disciplinskem postopku. Prav ta zaposleni tudi pripada skupini, ki poskuša rušiti direktorico.«
 

Sviz nad Bužanovo


Kot je znano, si Sviz z Branimirjem Štrukljem na čelu prizadeva za razrešitev Valerije Bužan. Kot je glavni tajnik zapisal v javnem pismu ministrici za delo, družino in socialne zadeve Kseniji Klampfer, Bužanovi očitajo, da so delavci zaradi nje preobremenjeni, da ne dobijo izplačanih nadur niti jih ne morejo izkoristiti, da jih kazensko premešča v druge enote, skratka, da so zaposleni v CUDV nezadovoljni z njenim delom.

Vsem zaposlenim deinstitucionalizacija oseb z motnjami v duševnem razvoju ni všeč. FOTO: Marko Feist
Vsem zaposlenim deinstitucionalizacija oseb z motnjami v duševnem razvoju ni všeč. FOTO: Marko Feist

Sindikat je novembra lani v telovadnici centra organiziral zbor delavcev. Kot smo izvedeli od nekaterih članov in članic Sviza, sta na sestanku glavni tajnik in sindikalni pravnik odkrito pozivala k uporu, in sicer z argumenti, naj se ne bojijo direktorice, ker jim bo sindikat stal ob strani, naj se opogumijo in uprejo in da je anonimnost zagotovljena.

»Vse se je stopnjevalo do verbalnega linča direktorice in njenega omalovaževanja. Glavni tajnik je vpil, da je treba direktorico sesuti in z njo obračunati tako, kot so v Slovenski filharmoniji z Damjanovićem. Dobesedno naščuvali so zaposlene proti njej. Navzočim so vcepljali v glavo, kako so ubogi revčki, ker morajo delati v takšnih razmerah. S strani sindikata nikoli ne bi pričakovala, da bodo tako prilivali olja na ogenj s svojimi spodbudami in podpihovali zaposlene k stavki,« nam pove ena od zaposlenih, ki noče biti imenovana.
 

Nevarna igra zaposlenih


Tudi drugi zaposleni so bili razočarani nad ščuvanjem sindikata na zboru delavcev. »V kolektivu se vedno najdejo ljudje, ki jim ni mar za delo, ki samo nergajo in iščejo svoje pravice za nedelo. V zavodu delam že več kot dve desetletji in v tem času se nikoli ni zgodilo, da za svoj trud in delo ne bi bil dovolj nagrajen. Nikoli mi nihče ni izbrisal nobene delovne ure. Pri delu z ljudmi je normalno, da jih ne boš pustil samih. Ko je kdo zbolel, so se pojavila dela, ki niso bila v mesečnem načrtu, a vsako uro se je dalo izkoristiti oziroma je bila plačana,« je zavrnil navedbe Sviza varuh, čigar polno ime hranimo v uredništvu.


»Poudarjam, da je večina od skoraj 500 zaposlenih zelo pripadnih in delajo s srcem, le peščica posameznikov se ne počuti del centra in ne sledijo njegovi viziji. Svet zavoda ni dvomil o kakovosti dela direktorice, saj jo je podprl s šestimi glasovi za in enim proti. Najhuje je, da brez pomislekov rušijo direktorico, ki si vseskozi aktivno prizadeva za izboljšanje kakovosti življenja naših uporabnikov, ki so zelo ranljiva skupina, in se trudi, da bi se enakovredno vključevali v našo družbo. Gre za sistematično in prefinjeno delovanje, ne glede na posledice, ki bi jih pri tem utrpeli najbolj nedolžni. Pristransko in prirejeno prikazovanje dejstev, kot je bilo v tem primeru domnevne spolne zlorabe, pomeni nevarno igro vpletenih, ki ne sme ostati neopažena in zahteva pojasnilo,« sklene dr. Metka Novak.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije