KAOTIČNE RAZMERE

FOTO: Kaos pri ginekologu: ženske razburjene v vrsti od 5. ure zjutraj

Ginekološki center v Domžalah sta zapustili dve ginekologinji. Tisoče pacientk čaka na vpis k novemu zdravniku.
Fotografija: Motiv iz čakalnice, kjer pacientke čakajo na podpis izjave o novem ginekologu. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Motiv iz čakalnice, kjer pacientke čakajo na podpis izjave o novem ginekologu. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek

DOMŽALE – »Leta 2019 takole čakamo (mlade, stare, noseče ...) na vpis k zdravniku, ker smo ne po lastni volji ostale brez ginekologinje. Katastrofa. Sprašujem se, a res ne gre drugače,« je zapis le ene od približno 11.000 pacientk, ki so ostale brez svojega ginekologa v ZD Domžale.

V zadnje pol leta sta ginekološki dispanzer v Domžalah zapustili dve ginekologinji, zaradi česar je brez osebnega ginekologa ostalo približno 11.000 pacientk. Nadomestilo so medtem že našli – na novo so zaposlili dve specialistki ginekologije in porodništva –, a se je zapletlo pri birokraciji. Vsaka pacientka mora osebno ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja podpisati izjavo o izbiri nove ginekologinje.

Po tem pismu pa se je začela bitka za osebnega ginekologa. FOTO: bralka
Po tem pismu pa se je začela bitka za osebnega ginekologa. FOTO: bralka

V želji, da bi izjavo čim prej podpisale, se gruča deklet in žena, sodeč po zapisih na facebooku, pred zdravstvenim domom zbira skoraj sredi noči. »Mislim noro, pa sem bila tam pred 7. Menda so nekatere prišle ob 5h,« je zapisala ena od pacientk, ki se je poskušala preriniti v vrsto za svoj listek v čakalnici.


Vzeti morajo dopust, da pridejo na vrsto


Zaradi izrednih razmer in ogromne gneče so po pisanju besnih pacientk v ambulanti uvedli listke s številkami. Na dan naj bi izjavo o novem ginekologu podpisalo največ 200 žensk, a nobena od njih ne ve, kdaj se bo ta številka zapolnila. »O, bog! Nič ne bo danes. Le 200 žensk na dan sprejmejo, do 10. ure zjutraj je že zapolnjeno.« Ne preostane jim tako drugega, kot da se postavijo v vrsto in čakajo v upanju, da ne bodo ravno 201. ali 202.

Po tem pismu pa se je začela bitka za osebnega ginekologa. Na strani ZD Domžale so objavili termine in postopek, kako poteka vpis k novi ginekologinji. FOTO: bralka
Po tem pismu pa se je začela bitka za osebnega ginekologa. Na strani ZD Domžale so objavili termine in postopek, kako poteka vpis k novi ginekologinji. FOTO: bralka

Sistem je nedostojen, se strinjajo, saj nikoli ne veš, ali boš na vrsto prišel tisti dan ali pa boš srečo moral poskusiti naslednji dan ali še dan kasneje. »Kdor koli se je spomnil tega načina organizacije, bi ga poslala v tole vrsto. Naj vzame dopust, naj si priskrbi prevoz (vsi ga nimajo), niso vsi iz okolice ZD Domžale. Ženske prihajajo iz Moravč, s Trojan in iz okolice in to se dogaja vsak dan že drugi teden. Zdravstveni dom Domžale pod obvestilo napiše: 'Hvala za razumevanje!' Zelo mi je žal, ampak jaz in večina bivših pacientk dr. Meglič tega ne razumemo.«


Pacientke odgovorne prosijo, da najdejo rešitev, »ki bo človeška in da bodo vse ženske, ki so se znašle v dani situaciji, dobile tisto, kar zakon predpisuje – to, da nam pripada osebni ginekolog«. Ženske bodo ginekologa dobile, a je vprašanje časa, kdaj. Za zdaj jim ne preostane drugega, kot da se prilagodijo sistemu, ki si ga je zamislil ZD Domžale. »Da 400 žensk čaka v nabito polnih hodnikih v upanju, da pridejo na vrsto. Bolje bi bilo, da bi vpisovanje potekalo glede na priimke po abecedi,« je zapisala bralka.

Za komentar smo prosili tudi vodstvo ZD Domžale, a ga nismo dobili. Ker se ne oglašajo niti na klice pacientk, so jim pismo napisali: »Ker gre za izredno situacijo vas prosimo za razumevanje in strpnost. Trudimo se, da bi v obojestransko zadovoljstvo čim prej rešili težave, ki so nastale in se vam zato opravičujemo.« Drugega jim tako ni preostalo, čeprav so pacientke prepričane, da bi bila vsaka druga rešitev boljša kot ta, ki je trenutno.
 

Več preberite v jutrišnji tiskani izdaji Slovenskih novic.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije