V NAPAD

FOTO: Invazija podgan pred polikliniko

Glodavci med bolnišnicami sredi Ljubljane. Naš bralec Drago je videl šest kot zajec velikih.
Fotografija: poliklinika Ljubljana 15.02.2018 foto:Igor Mali
Odpri galerijo
poliklinika Ljubljana 15.02.2018 foto:Igor Mali

LJUBLJANA – »Pred vhodom na ljubljansko polikliniko so podgane. Vse polno jih je,« nam je predvčerajšnjim sporočil zaskrbljeni bralec Drago iz Medvod. Trikrat v desetih dneh je moral na polikliniko in vsakič jih je bilo več, se je pridušal. Prvič je videl štiri, nato že celo kolonijo. »33 jih je bilo, zagotovo. Nekaj je bilo velikih kot zajci, šest brejih sem naštel. To se bodo hitro namnožile! Groza, sramota za Ljubljano. Nisem mogel verjeti, da je pred bolnišnico, kjer je toliko bolnikov, toliko podgan,« je še vedno pod vtisom bližnjega srečanja z nadležnimi glodavci.

Čeprav smo podvomili, da bi pred univerzitetnim kliničnim centrom v središču prestolnice res lahko kraljevale podgane, smo se včeraj odpravili do Njegoševe ulice. In se že takoj na lastne oči prepričali, da nas Drago ni potegnil za nos. Izpod kioska na avtobusni postaji je namreč proti vhodu poliklinike švignila podgana in smuknila za betonski zid za postajališčem. Nekoliko pozneje je toplo sonce izpod betona privabilo še eno. Naš fotograf je bil pripravljen, kot lahko vidite.

Mi smo v kratkem času videli dve, varnostnik pred polikliniko pa nam je potrdil, da jih je še veliko več. »Letajo, da je veselje, predvsem zjutraj in zvečer, ko tukaj še ni veliko ljudi. Mene ne motijo, sem se jih navadil in mi krajšajo čas, seveda pa smo že opozorili na polikliniko, da so tu podgane, in so rekli, da bodo ukrepali,« pripoveduje Matevž Repnik. In še, da so se pojavile pred dobrima dvema tednoma in da tekajo od ene luknje do druge, se igrajo in si v snegu delajo tunelčke.
Tudi trafikantka v kiosku pred polikliniko se vsakodnevno srečuje s podganjo nadlogo. »Včeraj je bilo veselo, sredi dneva je bilo že prijetno toplo in to jih je zvabilo ven. Dve sta prav ogromni, okoli 30 centimetrov veliki. Morali bi videti, kaj vse so počele, sploh se niso bale ljudi. Žal večkrat pride sem neka gospa, ki jih hrani. Prinese star kruh, podgane pa navalijo nanj in ga vlečejo v svoje luknje,« se zgraža trafikantka.

Zanimalo nas je, kaj o glodavski eksploziji med bolnišnicami sredi Ljubljane porečejo na polikliniki in na občini, vendar pa so bili na UKC Ljubljana zaradi drugih obveznosti tako zasedeni, da nam niso mogli odgovoriti, z MOL pa so nam tik pred zaključkom redakcije sporočili, da je trenutno, po informacijah Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), število glodavcev v Mestni občini Ljubljana v običajnih mejah, brez kakršnih koli posebnosti. »Poleg tega so nam iz NLZOH sporočili, da so jih o navedenih glodavcih že obvestili iz poliklinike in da so na podlagi te prijave opravili deratizacijo na tem območju,« so še zapisali v odgovoru. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije