HAT-TESTA NE BO TREBA POTRJEVATI S PCR-TESTOM

Od torka nova pravila o protokolu testiranja in veljavnosti covidnega potrdila

Od torka se gre na PCR-testiranje le še z napotilom zdravnika, za potrditev koronavirusne okužbe bo dovolj pozitiven hitri antigenski test pri pooblaščenem izvajalcu.
Fotografija: Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test. S potrdilom se ne da prehajati v druge države. FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test. S potrdilom se ne da prehajati v druge države. FOTO: Črt Piksi

V nedeljo so v 11.067 PCR-testih potrdili 8575 okužb z novim koronavirusom (77,5 odstotka). Opravili so tudi 53.059 hitrih antigenskih testov.V Sloveniji je po oceni NIJZ trenutno aktivnih 172.380 okužb. To je 3640 več kot dan prej. Na današnji dan je bilo skupaj hospitaliziranih 818 bolnikov, od tega jih je na intenzivni negi 138. Na novo so aktivirali SB Trbovlje in je trenutno delujočih 13 covidnih bolnišnic. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.055, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 30. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8179, kar je 174 več kot dan prej.

Ob 10. uri so na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida 19 spregovorili minister za zdravje Janez Poklukar, pediater Denis Baš, in direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec. Spremljajte jo z nami.

Od jutri novi protokol testiranja

Ker je velika razširjenost virusa, je Poklukar začasno napovedal novo strategijo testiranja. Država bo od jutri priznavala poleg PCR-testa tudi hitre antigenske teste za pridobitev slovenskega covidnega potrdila. Hitrega antigenskega testa ne bo več treba potrjevati s PCR-testom, a ga bo treba narediti pri pooblaščenem izvajalcu.

Za spremembo so se odločili zaradi obvladovanja virusa, zaščite zdravstvenega sistema, dostopnost prebivalcev do testa in zato, da bi zaščitili zaposlene pred izgorelostjo.

Od torka na PCR-testiranje le še z napotilom zdravnika

Kdo bo šel na PCR-test, bo odločil osebni zdravnik. Je pa predvideno za kronične bolnike, nosečnice, imuno kompromitirane osebe in otroci, ki imajo povečano tveganje za rizičen potek bolezni. S covidnim potrdilom, ki ga bomo prejeli s HAT-testom, ne bo mogoče potovati čez državno mejo. Vse več držav se sicer odloča za to pravilo, je dejal Poklukar, a skupnega dogovora države članice EU še niso sprejele.

Poklukar je dejal, da se ukrepi in protokoli spreminjajo zato, ker da se virus spreminja, ker je covid 19 danes drugačen, kot je bilapred dvema letoma in tudi zato, ker se spreminjajo načini, kako lahko pandemijo obvladujejo. Ukrep je začasen in velja v času, ko je število dnevnih okužb izjemno visoko.

Slovensko digitalno covidno potrdilo bo veljajo od 7. oziroma od 11. dne (za osebe, ki izolacije niso skrajšale) po potrjeni okužbi in bo veljalo 180 dni.

Baš novi protokol podpira

Da je ta spremenjeni način testiranja trenutno najboljši, se je strinjal tudi Baš, ki pravi, da je otrok, ki je pozitiven na HAT in ima simptome, najverjetneje res pozitiven na novi koronavirus, zato PCR ni potreben. Omikron pri otrocih večinoma poteka z blažjimi simptomi, a če test v domačem okolju pokaže pozitivno, Baš vendarle svetuje, naj se otrok testira še s HAT-testom, predvsem pa, naj se izolira.

Od torka spremembe pri sporočanju hospitaliziranih

Po besedah Poklukarja bodo z jutrišnjim dnem pričeli poročati tudi podatke, ali je nekdo hospitaliziran zaradi covida ali pa ima covid kot pridruženo bolezen. Podatek za danes je: od skupnega števila hospitaliziranih jih je bilo na navadnem oddelku 394 zaradi covida in 286 s covidom, v enotah intenzivne terapije pa 119 zaradi covida in 19 s covidom.

Klicni centri: smo preobremenjeni

Na začetku konference je Maja Bratuša posredovala prošnjo iz klicnega centra, da so danes izredno preobremenjeni, zato prosijo za potrpljenje. Na vse klice se trudijo odgovoriti.

Spremembe evropskega covidnega potrdila s 1. februarjem

S 1. februarjem pa začenjajo veljati nova pravila o veljavnosti evropskega covidnega potrdila. Hkrati bo začela veljati tudi skrajšana doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom. Do zdaj je bila ta doba 90 dni od prvega do drugega pozitivnega izvida PCR-testa, zdaj bo ta doba 45 dni. 

Cepljeni s poživitvenim odmerkom imajo neomejeno veljavno potrdilo. To so potrdila 3/3 in 2/1. Kot cepivo poživitvenega odmerka se upošteva samo mRNa-cepivo (Pfizer ali Moderna). Do danes se je s poživitvenim odmerkom cepilo 587.000 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije