Duhovnik žalil politike, se opravičil, a vztraja: Država se požvižga na obrobne

Kritičen je bil tako do države kot do Cerkve.
Fotografija: Cerkev se je distancirala od izjav duhovnika (simbolična fotografija). FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Cerkev se je distancirala od izjav duhovnika (simbolična fotografija). FOTO: Marko Feist

Župnik Aleksander Osojnik iz Grahovega pri Cerknici je s svojo kolumno z naslovom Zakaj je slovenska država gnila? Zato, ker jo držijo v krempljih gnili voditelji dodobra razburkal slovensko javnost. Kolumno, objavljeno na portalu Nova24, so medtem umaknili, a je z njo, tako se zdi, užalil tako politike kot tudi Cerkev. »Civilna družba je odpovedala, Katoliška cerkev in druge verske skupnosti so zatajile,« je napisal in dodal, kdor podpira takšno državo, je »isti lopov« kot gnili voditelji in »hudičev sodelavec«.
 
Preberite tudi:
Cerkev obžaluje: žaljivi župnik pozval Slovence k neplačevanju davkov

Župnik, ki je zaradi gnile države državljane pozval k neplačevanju davkov, pa se je po burnem odzivu nekoliko potegnil nazaj oziroma se je v pojasnilu za Siol opravičil. »Kot duhovnik se srečujem s stisko ljudi (upokojencev in tudi družin), ki komaj preživijo, zato sem se v svojem članku odzval v razburjenosti. Se opravičujem, če sem koga prizadel ali razočaral, ker sem reagiral zelo grobo. Vsi vemo, da ni prav, da z našim skupnim (to je davkoplačevalskim) denarjem plačujemo milijonske zablode, država pa se požvižga na obrobne. Nekaj je treba spremeniti. Vesel sem, da se je ob mojem članku zganilo tako veliko ljudi,« je zapisal duhovnik, s katerim pa se marsikateri Slovenec vendarle strinja.

Distancirali so se

Po drugi strani pa so bili do njegovega zapisa kritični tako pri Finančni upravi RS (Furs), kjer so zapisali, da jih potre vsak komentar, ki poziva k izogibanju davčnim obveznostim, kot tudi v Cerkvi. 

Od Osojnikovega zapisa se distancirajo don Boskovi salezijanci, ki jim Osojnik pripada. »Distanciramo se od njegovega načina in pavšalnih izjav, s čimer ne more predstavljati naše ustanove,« je za STA pojasnil inšpektor Marko Košnik. Njegova dejanja bodo obravnavali po notranjih cerkvenih predpisih, sankcije pa bodo določili po premisleku in ob upoštevanju posledic dejanj.

»Ob tem želim poudariti, da je kot pravna oseba župnija, ki jo upravlja Osojnik – enako kot drugih več sto župnij v Sloveniji –, zavezana transparentnemu poslovanju, za kar on kot župnik nosi polno odgovornost,« je še zapisal Košnik.

Nadškofija Ljubljana pa je na spletni strani zapisala, da je Osojnik v pavšalnih in žaljivih trditvah uporabil nesprejemljiv ter žaljiv jezik, ki ga obžalujejo. »Verniki, člani Cerkve, smo zavzeti državljani naše države, na katero smo ponosni in zanjo hvaležni. Po najboljših močeh se trudimo spoštovati državne ustanove in pravične zakone, ki omogočajo skupno življenje v državi. In za to se bomo še naprej trudili,« so pojasnili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije