REBALANS PRORAČUNA

Vlada namenja 520 milijonov evrov za obnovo, znano, v katerih dejavnostih bodo v ponedeljek delali

Vlada je potrdila predlog rebalansa državnega proračuna za letošnje leto.
Fotografija: Minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube
Odpri galerijo
Minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Zaslonski Posnetek/youtube

Vlada s predlogom rebalansa letošnjega proračuna namenja 520 milijonov evrov za financiranje ukrepov za odpravo posledic ujme, je potrdil minister za finance Klemen Boštjančič. Dodatno zadolževanje ne bo potrebno, je dodal.

Vlada je sredstva zagotovila z velikimi napori, ker se zaveda pomembnosti in nujnosti hitre pomoči. »Sredstva bomo skrbno porabili,« je na novinarski konferenci po seji vlade zatrdil Boštjančič.

Kot je pojasnil, bodo omenjenih 520 milijonov evrov razporedili na poseben podprogram, ki so ga odprli na ministrstvu. »Novi podprogram nam bo omogočil, da transparentno prikazujemo izvajanje kriznih ukrepov za odpravo posledic naravnih nesreč,« je dejal.

Na podprogram bodo 300 milijonov evrov prerazporedili s proračunske postavke upravljanja finančnega premoženja, kjer so pripravljena predvsem sredstva za dokapitalizacijo družb pod okriljem Slovenskega državnega holdinga, Boštjančič je omenil elektrodistributerje. Za preostalih 220 milijonov evrov pa se povečujejo odhodki proračuna.

Novela zakona o naravnih nesrečah korak bližje uveljavitvi

Državni svet ni izglasoval odložilnega veta na novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in je tako odprl pot hitri izvedbi nujnih ukrepov pri odpravi posledic vremenskih ujm, ki so letos prizadele državo. Svetniki so se strinjali, da je pomembna čimprejšnja uveljavitev zakona.

DZ je novelo zakona sprejel v sredo zvečer. V njej je zapisano, da bodo lahko občine za izvedbo nujnih sanacijskih ukrepov vnaprej prejele finančna sredstva do višine 40 odstotkov predhodno ocenjene škode. Ta novost bi veljala za vse naravne nesreče od 1. januarja letos.

Če bo treba, bodo v ponedeljek na območjih, ki so jih prizadele poplave, za potrebe varstva otrok odprti vrtci. Na ta dan bodo kot običajno delali tudi izvajalci nujnih storitev, kot so tudi izvajalci institucionalnega varstva, kamor sodijo domovi za starejše.

image_alt
Ali bodo trgovine med nedeljo in torkom odprte?

FOTO: S. N.
FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije