KORONAVIRUS

Okužbe se širijo: zaprta enota vrcta v Sevnici, v Rogaški ostali brez kuharice

V četrtek so ugotovili skoraj 50 novih okužb v rekordnem številu testov.
Fotografija: Veliko testiranj pokaže okužbo. FOTO: Andreas Gebert, Reuters
Odpri galerijo
Veliko testiranj pokaže okužbo. FOTO: Andreas Gebert, Reuters

Komaj so se šole odprle, že se je začel daljšati seznam tistih, kjer imajo primere okužbe z novim koronavirusom. V četrtek so slabo novico sporočili iz treh izobraževalnih ustanov, danes pa poročajo o novih primerih. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa so temeljito razkužili.


Otrok prinesel okužbo

V četrtkovem dopoldnevu so vrtec v Sevnici epidemiologi obvestili, da je pri njih okužena oseba. Kot nam je povedala ravnateljica Tanja Sorčan, so takoj ukrepali v skladu s protokoli in enoto vrtca Studenec zaprli. Tako bo 14 dni v karanteni 35 otrok in pet strokovnih delavcev. »Okužbo je v vrtec prinesel otrok,« nam je povedala ravnateljica. »Vsi se počutijo dobro in ne kažejo znakov okužbe. Zdaj čakamo, da mine 14 dni.«


Zaprta kuhinja v šoli v Rogaški Slatini

Okužbo so potrdili tudi pri enem izmed učencev na OŠ Sava Kladnika Sevnica. O potrjenem primeru so obvestili pristojno ministrstvo, občino in starše 16 učencev razreda, ki so skupaj z učiteljico v karanteni, poroča portal ePosavje.

Panika je tudi v Rogaški Slatini, kjer je okužena kuharica v 1. osnovni šoli. O tem so obvestili NIJZ, pristojno ministrstvo in občino. Za danes so odpovedali kosilo in popoldansko malico, starše pa  pozvali, naj pridejo po otroke, če je možno. »Po mnenju NIJZ je okužba prek hrane malo verjetna. Današnja odpoved obrokov je posledica odhoda kuhinjskega osebja v karanteno. Med vikendom bomo kuhinjo razkužili in skušali organizirati prehrano za prihodnji teden,« so sporočili iz šole.
Vse več šol pošilja otroke in zaposlene v karanteno. FOTO: Jure Eržen, Delo
Vse več šol pošilja otroke in zaposlene v karanteno. FOTO: Jure Eržen, Delo

Nerazumno dejanje starša

Na III. gimnaziji Maribor so zabeležili prvi primer med dijaki, v karanteni je ves razred. V Slivnici pa je otroka v šolo pospremil starš, ki je kasneje ta dan dobil pozitiven izvid. Ravnatelj šole je dejanje starša označil za absolutno nerazumno. V nasprotju s priporočili NIJZ so o dogodku obvestili vse starše. Epidemiolog se je po navedbah ravnatelja Franca Gosaka za Večer bal, da bodo povzročili paniko in naslednji dan ne bo nikogar v šolo. Kljub temu razen otroka okuženega drugi učenci šolo še naprej obiskujejo. Na Spodnji Polskavi pa je v šolo prišel otrok, čigar starš je prav tako čakal na rezultat testiranja, ki je bil nato pozitiven, poroča časnik Večer.



Šolanje se je začelo po t. i. B-modelu, ki predvideva nošenje mask otrok zunaj učilnic in čim manj druženja med učenci različnih razredov. S tem naj bi dosegli, da bi v primeru okužbe posameznega učenca v karanteno poleg njega in njegove družine morali še njegovi sošolci, ne pa vsa šola.

Zaprli šolo in vrtec
 

Virus je že prodrl v več slovenskih šol. FOTO: Jure Eržen, Delo
Virus je že prodrl v več slovenskih šol. FOTO: Jure Eržen, Delo
V četrtek so zaradi okužb zaprli podružnično šolo Trnava in vrtec v Trnavi, ki sodita v sklop Zavoda OŠ Braslovče, kjer imajo štiri potrjene primere okužb. v karanteni oz. samoizolaciji pa 23 zaposlenih. Okužbo so potrdili tudi v celjskem vrtcu Zarja. V enoti Ringa raja se je s koronavirusom okužila strokovna delavka. Sklican je štab CZ občine Braslovče, ki bo spremljal epidemiološko sliko, je sporočila občina.

V bolnišnicah manj pacientov s covidom 19

Da se epidemiološka slika v Sloveniji slabša, je več kot očitno. V sredo so znova potrdili več kot 50 primerov okužbe, v četrtek pa je bilo na novo odkritih 47 okužb. Opravljeno je bilo rekordno število testov, in sicer 1733 (pred tem jih je bilo največ 1607 dne 7. julija). Skupaj je v Sloveniji po podatkih sledilnika covida aktivnih 505 primerov okužbe, kar je devet več kot dan prej. Od začetka epidemije so prisotnost virusa sars-cov-2 potrdili pri 3079 osebah. V bolnišnicah se je v četrtek zdravilo 24 oseb, dve manj kot v sredo. Intenzivno pomoč so potrebovali trije pacienti (en manj kot dan prej).



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije