ŽE OSMO LETO

Dobrodelni projekt: že ob rojstvu jih čakajo darila

V Božičkovi tovarni daril razveselili 1570 otrok iz širše celjske regije.
Fotografija: Veseli so bile donacije podjetja HAWE. FOTO: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Veseli so bile donacije podjetja HAWE. FOTO: Osebni arhiv

Humanitarno društvo Enostavno pomagam je že osmič zapored izvedlo svoj največji projekt Božičkova tovarna daril. S pomočjo donatorjev jim je uspelo obdariti 1570 otrok iz socialno šibkejših družin iz širše celjske regije, kar je največ doslej.

Tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško so obiskali stojnico humanitarnega društva Enostavno pomagam.
Tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško so obiskali stojnico humanitarnega društva Enostavno pomagam.

Začeli so, ko so zaznali, da vse več staršev svojim otrokom ne more položiti darila pod smrečico. Veliko najmlajših je napisalo pismo Božičku, veliko pa ne, ker so se bali, da jih tako ali tako ne bo obiskal in bodo razočarani. A to so v humanitarnem društvu, ki ga je ustanovil Celjan Milan Ninić, spremenili. »V štirih tednih smo poskrbeli, da so vsi otroci dobili darila. Letos smo prejeli tudi nekaj večjih donacij različnih podjetij,« pove Ninić.

Obdarovanje je potekalo tako, da je donator na spletni strani izbral poštni predal otroka, spol in starost ter mu namenil želeno donacijo. Na izbiro so bili trije zneski, 20, 30 ali 40 evrov. Prostovoljci so nato za vsakega pripravili darilo, primerno njegovi starosti in v vrednosti prejete donacije, vsebovalo pa je pet stvari: igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo. Ko so bila vsa darila pripravljena, so jih škratje prostovoljci dostavili otrokom na dom, da so jih lahko pričakala pod praznično okrašeno smrečico.

Predsednik Milan Ninić je prevzel donacijo čokolad.
Predsednik Milan Ninić je prevzel donacijo čokolad.

V projektu je sodelovalo več kot 48 vrtcev in osnovnih šol, ki so za obdaritev predlagali 1420 otrok oziroma 655 družin iz kar 66 krajev širše celjske regije. Sto daril so prejeli tudi mali bolniki na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Celje, 50 pa so jih namenili novorojenčkom, ki se bodo v času božično-novoletnih praznikov rodili v tamkajšnji porodnišnici. Spletna Božičkova tovarna daril je obratovala od 25. novembra do 24. decembra. Skupaj je 14 prostovoljcev opravilo kar 860 ur prostovoljnega dela, nato pa so darila skupaj z desetimi poklicnimi in prostovoljnimi gasilci iz celjske regije v štirih dneh osebno dostavili. »V vseh teh letih smo slišali in videli že kar preveč žalostnih zgodb pri predaji daril, ko smo obiskali družine na domu.

Zato si še naprej želimo ohranjati upanje, da je Božičkova tovarna daril dokaz, da Božiček zares obstaja. Izjemno sem ponosen in hvaležen slehernemu posamezniku, ki je kakor koli prispeval k projektu, bodisi z donacijo bodisi s pomočjo pri pripravi in dostavi daril. Ta so pod božično jelko do zdaj, vključno z letošnjim letom, pričakala več kot 7500 otrok,« je ob koncu projekta povedal Ninić. 

Prostovoljca Matic in Špela.
Prostovoljca Matic in Špela.

Pomagali so gasilci.
Pomagali so gasilci.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije