STRUGE

Območje je nevarno: »Deset hiš bo uvrščenih na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti«

To so napovedi državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade in vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjana Šefica.
Fotografija: Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Foto: Dejan Javornik

Za območje Strug v občini Luče ne moremo zagotoviti varnosti, ki jo takšna naselja potrebujejo, je po sestanku s krajani dejal državni sekretar Boštjan Šefic. »Zato bo teh deset hiš uvrščenih na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti,« je dodal.

Šefic: Deset hiš iz naselja Struge na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti. FOTO: Špela Kuralt 
Šefic: Deset hiš iz naselja Struge na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti. FOTO: Špela Kuralt 

Na današnjem sestanku v Lučah so predstavniki geološke stroke prebivalcem naselja Struge predstavili vse okoliščine z zvezi s plazom, ki ogroža naselje, in ostalimi plazovi v okolici.

image_alt
Plaz v Strugah se počasi premika: »Videti je, da se bo narava odločila pred nami, pred vlado, in bo rešitev dala kar sama«

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic je s sestankom, kot je dejal v izjavi po njem, zadovoljen, čeprav je osebno pričakoval več vprašanj za strokovnjake geološke stroke, ki po njegovih besedah zelo dobro poznajo razmere.

»Mislim, da smo vsi izluščili in razumeli sporočilo, ki so ga dali. To območje je nevarno in ne moremo zagotoviti varnosti, ki jo takšna naselja potrebujejo,« je dejal Šefic.

Glede rokov, do kdaj bi lahko prebivalci, ki so zaradi grozečih plazov zdaj razseljeni, prišli do nadomestnih gradenj, pa je povedal, da računajo, da če bodo zadeve potekale v redu, lahko to izpeljejo v roku dobrih dveh let. 

Župan Luč še vedno pričakoval, da se bo zadeva drugače rešila

Župan Občine Luče Klavdij Strmčnik pa je dejal, da ni najbolj srečen glede preselitev, ker je še vedno pričakoval, da se bo zadeva drugače rešila. Če pa to tudi glede na danes predstavljene karte geologov ne gre, potem pa je, kot je dejal, treba malo drugače razmišljati in tudi vlaganja v hiše in podbetoniranja hiš nimajo smisla.

image_alt
Struge: plaz ni tako nedolžen, geolog svetoval takojšnjo evakuacijo vseh

Dejal je, da se bodo v četrtek na občini še enkrat pogovorili o teh zadevah. Bodo pa dokončali izgradnjo že prej dogovorjenega vodovoda do ene delavnice, ki bo na obstoječi lokaciji še nekaj časa delovala.

Občina Luče je sicer že predlagala nekatere možne lokacije za nadomestitvene gradnje za prizadete krajane Strug, a župan opozarja, da je Zgornja Savinjska dolina zelo ozka, da je dejansko vse v hribih. Glede na predstavljene geološke karte so povsod določene težave in od predlaganih desetih lokacij jih je devet takšnih, za katere so podane opombe, da jih morajo pregledati geologi, je opozoril.

image_alt
Prebivalcem Strug Šefic sporočil: »Plaz je zelo nevaren, ne izključujejo možnosti, da se sproži«

Napovedal je, da bodo zadeve še naprej preverjali ter da zdaj ni več problem samo osem oz. 16 hiš, ampak da so že na 21 hišah.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije