Denar pomembnejši od življenj športnikov?!

Bogdan Gabrovec, predsednik OKS, kritičen do prirediteljev OI. V stanovanju ali na balkonu se ne moreš ustrezno pripraviti.
Fotografija: Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, zahteva preložitev olimpijskih iger v Tokiu. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, zahteva preložitev olimpijskih iger v Tokiu. FOTO: Leon Vidic

Mnogo vodilnih mož, ki odločajo o izvedbi poletnih olimpijskih iger v Tokiu, je (še) kar tiho in prelaga odločitev v upanju, da se bo nevarnost novega koronavirusa čez noč polegla. Seveda je njihovo upanje utopično, kajti bolezni covid-19, kakor vse kaže, še lep čas ne bomo ustavili.
 

Objekti ostanejo, življenja ne!


Med prvimi je že konec prejšnjega tedna na glas izrazil pomisleke nad predvidenim terminom največje športne prireditve na svetu (med 24. julijem in 9. avgustom) Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Za časopis, ki ga imate pred seboj, je včeraj ponovil, da čez natanko štiri mesece ni mogoče začeti OI.
"Da odgovorni še vedno razmišljajo o tem, da bi 24. julija začeli OI, je od njih najmanj neodgovorno, da ne uporabim kakšne druge besede," je poudaril Gabrovec, ki ne dvomi, da bo japonske prireditelje iger z odgovornimi pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok) v kratkem vendarle srečala pamet in bodo preložili start spektakla v Tokiu.
Celjska judoistka Tina Trstenjak se je pred štirimi leti v Riu de Janeiru ovenčala z naslovom olimpijske prvakinje. Ali ga bo branila čez štiri mesece v Tokiu, je zaradi zdajšnih razmer malo verjetno. FOTO: Reuters
Celjska judoistka Tina Trstenjak se je pred štirimi leti v Riu de Janeiru ovenčala z naslovom olimpijske prvakinje. Ali ga bo branila čez štiri mesece v Tokiu, je zaradi zdajšnih razmer malo verjetno. FOTO: Reuters

Kakor pravi, bi se moral še zlasti Thomas Bach, prvi mož Moka, kot nekdanji vrhunski športnik (z nemško reprezentanco si je leta 1976 v Montrealu prisabljal naslov moštvenega olimpijskega prvaka v floretu) zavedati, kako pomembne so priprave na tako veliko tekmovanje. »V stanovanju ali na balkonu se pač ne moreš ustrezno pripraviti za OI,« je presodil prvi mož OKS, ki dobro ve, o čem govori. Navsezadnje je bil tudi sam vrsto let športnik – judoist.
Matej Erjavec, prvi mož Košarkarske zveze Slovenije, zaupa, da bodo znali pri Moku pravilno oceniti situacijo. FOTO: Mavric Pivk
Matej Erjavec, prvi mož Košarkarske zveze Slovenije, zaupa, da bodo znali pri Moku pravilno oceniti situacijo. FOTO: Mavric Pivk

Pribil je, da koronavirusa nikakor ne gre podcenjevati, na kar nas vsak dan opozarjajo grozljivi posnetki in podatki iz sosednje Italije. »Italijani so zgovoren primer, kaj te lahko doleti, če bolezni ne vzameš dovolj resno. Tudi pri nas je na začetku niso jemali tako, kot bi jo morali,« je ocenil in pripomnil, da so športniki med najhujšimi napori še posebno ranljivi in dovzetni za različne viruse.

»V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so izračunali, da bo bolezen covid-19, če je ne bomo pravočasno zajezili, vzela od 22 do 25 milijonov ljudi. Objekti ostanejo, življenja pa ne! Zaradi tega res ne razumem, zakaj vztrajajo pri tem terminu. V vseh drugih panogah odpovedujejo tekmovanja, le v Moku, ki bi moral biti gonilo športa, s tem odlašajo. Mar jim gre res zgolj za kapital?« se je vprašal Gabrovec in ponovil, da bi morali igre že zdavnaj preložiti.


Kot je še dodal, bi bil, denimo, oktobrski datum že zaradi ugodnejše klime veliko ustreznejši od julijsko-avgustovskega, ko v Tokiu vladata izjemna vlažnost in vročina. V tem terminu bi bilo tudi veliko simbolike; navsezadnje so OI leta 1964 v japonski prestolnici pod streho spravili prav oktobra.
 

Erjavec bi počakal, Bobinac ne


Slovenska košarkarska in rokometna reprezentanca sta se znašli v podobnem položaju, obe bi morali junija nastopiti v kvalifikacijah za OI v Tokiu, a možnosti za izvedbo turnirjev v Kaunasu oziroma Berlinu se zdijo vse manjše. Prva moža KZS in RZS, Matej Erjavec in Franjo Bobinac, sta podala svoje mnenje.
Olimpijski podprvak Peter Kauzer vadi po svojih najboljših močeh. FOTO: Tomi Lombar
Olimpijski podprvak Peter Kauzer vadi po svojih najboljših močeh. FOTO: Tomi Lombar

"Res se težko opredelim glede smiselnosti izvedbe OI, zaupamo, da bo Mok znal oceniti situacijo. Verjetno je v danih razmerah preložitev najbolj realna rešitev. Če bi bile preložene na prihodnje leto, bi se tudi EP premaknilo na 2022, ko je sicer prazno leto," je dejal Erjavec in razmišljal, da bi bilo kvalifikacije mogoče izvesti, če bi lahko začeli trenirati vsaj na začetku junija. Zaveda se, da bi bile možnosti Slovenije slabe, če bi udeležence določili po svojem ključu.

"Veliko je pritiskov in tudi lobiranja, a bi bilo najbolj pošteno, če bi vendarle odigrali neko obliko kvalifikacij," je dejal Erjavec in dodal, da so zaradi nejasnih razmer zastali pogovori s kandidatom za selektorja Dimitriosom Itoudisom, prav tako v luči nastopa Luke Dončića niso znani načrti lige NBA. V primeru odpovedi iger bi bile finančne posledice tudi za KZS: "Posledice bi bile gotovo neprijetne, izpad prihodkov ocenjujemo na 500.000 do 600.000 evrov. Res pa je, da bi odpadlo tudi nekaj stroškov."


Bobinac je dejal, da bodo še ta teden na RZS govorili o finančni konstrukciji za prihodnjo sezono, saj je ta po njegovem mnenju že končana, prepričan je tudi, da OI letos ne bo. "Bil sem eden prvih, ki so že pred tedni, če ne celo meseci, govorili, da evropskega prvenstva v nogometu ne bo. Zdaj napovedujem, da tudi OI v tem terminu ne bo. Težko si predstavljam, da bi šli sredi julija športniki v Tokio pripravljeni, še manj, da bi šli tja gledalci z vsega sveta. Prav je bilo, da se je na Moku začel postopek odločanja in prepričan sem, da bo čez štiri tedne odgovor negativen. S tega vidika nima smisla razpravljati o kvalifikacijah, prepričan pa sem, da bodo te, ko bo znan nov termin OI, izvedli," je povedal Bobinac in predlagal, da v vseh športih in ligah preprosto rečejo sezoni konec. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije