SEZNAM

Daniel Bešič Loredan ni edini, doslej so se v DZ zagovarjali že štirje zdravstveni ministri

Poslanci SDS so vložili interpelacijo, v kateri aktualnemu ministru očitajo odgovornost za poslabšanje razmer v zdravstvu.
Fotografija: Danijel Bešič Loredan FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Danijel Bešič Loredan FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kljub pogostim menjavam na čelu ministrstva za zdravje v preteklosti, se ministri od sprejema ustave niso velikokrat zagovarjali pred državnim zborom. Aktualni minister Daniel Bešič Loredan je tako peti zdravstveni minister, ki ga je doletela interpelacija.

Poslanci SDS so namreč vložili interpelacijo, v kateri ministru očitajo odgovornost za poslabšanje razmer v zdravstvu, med drugim podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu, neizpolnjene časovnice napovedane zdravstvene reforme in opuščanje dolžnega ravnanja.

Seznam ostalih štirih

Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za zdravstvo Božidarja Voljča: marca 1996 jo je vložila tedanja Združena lista socialnih demokratov (ZLSD), očitali so mu neučinkovito in neodgovorno izvajanje nalog pri uresničevanju sistema in politike zdravstvenega varstva. Poslanci so 26. junija 1996 opravili razpravo o interpelaciji, a o predlogu za razrešitev ministra niso glasovali, saj ga v ZLSD niso vložili.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za zdravje Dušana Kebra: skupina poslancev SDS in NSi je februarja 2004 ministru v interpelaciji očitala, da je kršil zakonodajo, zaradi česar je bila v zdravstvenem sistemu povzročena škoda. O njej je DZ odločal 30. marca 2004, ko z 28 glasovi za in 47 proti ni izglasoval predloga za razrešitev.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministra za zdravje Andreja Bručana: zaradi očitkov o divji in nenačrtovani privatizaciji, nepripravi več zakonov, manipuliranju s podatki o čakalnih dobah ter milijardni škodi zaradi previsokih cen zdravil so jo oktobra 2006 vložili poslanci LDS. Na glasovanju 11. oktobra 2006 je predlog za razrešitev dobil podporo 35 poslancev, proti jih je glasovalo 43.

Interpelacija o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: poslanci SDS so ministrici očitali odgovornost zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, slabega finančnega stanja v zdravstvu in slabega poslovanja javnih zdravstvenih zavodov. Vložili so jo septembra 2016, ob glasovanju 18. oktobra je interpelacijo podprlo 24 poslancev, 49 jih je bilo proti.

Interpelacija o delu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc: tudi drugo interpelacijo proti isti ministrici so vložili v SDS, med očitki so navedli, da ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma situacije v zdravstvu. Po julija 2017 vloženi interpelaciji so poslanci 13. septembra 2017 s 23 glasovi za interpelacijo in 42 proti sklenili, da ministrica ostane na položaju.

Preberite še:

image_alt
Glas ljudstva na pohodu v Ljubljani: »Zdravstveni sistem se nam sesuva pred očmi« (FOTO)

image_alt
Brecelj o Loredanu: Megalomansko obljublja s figo v žepu in laže

image_alt
Komentar Mateja Lahovnika: Razkritje o delu zdravnikov

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije