KRIZA V ZDRAVSTVU

Glas ljudstva na pohodu v Ljubljani: »Zdravstveni sistem se nam sesuva pred očmi« (FOTO)

Od premierja Roberta Goloba oz. koalicijskih poslancev pričakujejo, da predloge do 26. aprila vložijo v DZ.
Fotografija: Protest pred ministrstom za zdravje  FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Protest pred ministrstom za zdravje  FOTO: Jože Suhadolnik

V Ljubljani je popoldne potekal Pohod za javno zdravstvo civilne iniciative Glas ljudstva, s katerim so pozvali k ureditvi razmer v zdravstvu. Za ureditev razmer so pripravili tri zakonske predloge, ki so jih predstavili na javni tribuni. Od premierja Roberta Goloba oz. koalicijskih poslancev pričakujejo, da predloge do 26. aprila vložijo v DZ.

Protest pred ministrstom za zdravje FOTO: Jože Suhadolnik
Protest pred ministrstom za zdravje FOTO: Jože Suhadolnik

»Zdravstveni sistem se nam sesuva pred očmi. Dovolj je časovnic, ki se vseskozi zamikajo in ne vodijo nikamor. Dovolj je praznih obljub. Naši zakonski predlogi trenutno predstavljajo edino konstruktivno vsebino, s katero lahko uspešno naslovimo trenutno zdravstveno krizo,« so navedli v iniciativi.

image_alt
Minister Loredan jasen: »Dejstvo je, da je dvig za 10 evrov za marsikoga preveč«

Pripravili so predlog novel zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o prispevkih za socialno varnost in zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so jih prejšnji teden predstavili predsedniku vlade in poslanskim skupinam. Z dvema predlogoma želijo odpraviti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga nadomestiti s pravičnejšim sistemom, s tretjim pa želijo zagotoviti stabilnost zdravstvenega sistema na način, da se dodatna sredstva, namenjena zdravstvu, usmerijo v porabo za najbolj nujne posege, za prve preglede in za tiste, ki so najbolj ranljivi ali rizični, so povedali že ob predstavitvi predlogov pred dnevi.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer pojasnil, da zakone na ministrstvu preučujejo in se bodo nanje odzvali v prihodnjih tednih.

A v iniciativi Glas ljudstva pravijo, da naj se minister končno preneha sprenevedati in jasno pove in pokaže, ali podpira krepitev javnega zdravstva ali se zavzema za njegovo privatizacijo in razgradnjo.

Pohod za javno zdravstvo se je ob 18. uri začel pred ministrstvom za zdravje, kjer so protestniki med drugim spomnili na dolge čakalne vrste, mnoge paciente brez zdravnika in izrazili nasprotovanje dvigu premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in privatizaciji zdravstva.

image_alt
Bešič Loredan: Mislim, da je to edina prava pot

Od ministrstva so udeleženci pohoda pot nadaljevali pred Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer so opozorili, da zdravstvena blagajna pripada vsem prebivalcem, ki vanjo vplačujejo, in da si je politika ne sme podrediti. 

Protest pred ministrstom za zdravje FOTO: Jože Suhadolnik
Protest pred ministrstom za zdravje FOTO: Jože Suhadolnik

Nato so se v iniciativi odpravili do zavarovalnice Triglav, kjer so izrazili nasprotovanje dvigu premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, se zavzeli za njegovo ukinitev in opozorili na problematiko preskakovanja čakalnih vrst s pomočjo zasebnih zavarovanj.

Pohod so udeleženci sklenili na Vilharjevi cesti, kjer investitor Marko Bitenc načrtuje ureditev stanovanjske rezidence Carpe Diem. Na lokaciji deluje tudi Bitenčev Zdravstveni zavod zdravje, kjer operira tudi minister za zdravje Daniel Bešič Loredan. Tam so izvedli javno tribuno, kjer so predstavili vsebino svojih zakonskih predlogov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije