KONGRES

Dan D za Karla Erjavca in Desus

Prekaljeni politik velja za favorita. Mnogi se sprašujejo, kaj bo njegova prva poteza v primeru izvolitve.
Fotografija: Karl Erjavec se slabo leto po umiku aktivno vrača v politiko. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Karl Erjavec se slabo leto po umiku aktivno vrača v politiko. FOTO: Jure Eržen, Delo

Danes bo znano, kdo bo novi predsednik stranke Desusa. Za favorita velja nekdanji predsednik stranke in prekaljeni politik Karl Erjavec, ki se je po porazu na zadnjem volilnem kongresu proti Aleksandri Pivec za nekaj časa umaknil iz javnega življenja. Njegov protikandidat je Srečko Felix Krope

Izredni dopisni volilni kongres in razglasitev novega vodstva stranke nista pomembna le za samo usodo stranke, temveč imata izjemen pomen tudi za trenutno politično dogajanje.

Kongres Desusa se je začel 20. novembra, delegati pa so za individualne funkcije glasovali od 27. novembra do 1. decembra. Volilni material z glasovnicami so poslali 231 delegatom.

Sklepni del kongresa se bo začel danes ob 10. uri na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Po uvodnem delu, ki je namenjen štetju volilnih glasovnic, bodo v živo na facebook strani stranke razglasili volilne izide, torej novega predsednika in tri podpredsednike strank. Danes naj bi se tudi sestalo vodstvo stranke, kmalu za tem pa je pričakovati sklic klavzure stranke, kjer bodo začrtali svoje nadaljnje delovanje. 

​Velika vrnitev na politični parket


Sam kongres stranke ni pomemben le za stranko, temveč so vanj uprte oči javnosti predvsem zato, ker je favorit Erjavec, ki se po slabem letu vrača v politično življenje. Erjavec se je po odhodu Aleksandre Pivec že začel srečevati z aktualnimi političnimi akterji. Pred nekaj tedni se je namreč sestal tako s premierjem Janezom Janšo kot z vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom, pred nekaj dnevi pa tudi z vodstvom SMC.

Številni ugibajo predvsem, ali bo Erjavec stranko v primeru izvolitve popeljal iz Janševe vlade. Poslanci Desusa so sicer že povedali, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije