HUDA URA

Toča klesti po Sloveniji, ponekod ima do 7 centimetrov premera (FOTO)

Razkrivamo, kje je velika verjetnost toče. Arso svari: Organiziral se je nevihtni sistem.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Marcelc Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Marcelc Getty Images/istockphoto

»Po podatkih Agencije RS za okolje se je nad osrednjim delom države organiziral nevihtni sistem, ki potuje z jugozahodnim vetrom. Spremljajo ga močan veter, nalivi in toča. Močnejša neurja bodo nastajala tudi v prihodnjih urah, zvečer se bo ozračje umirjalo,« opozarja Agencija za okolje (Arso). Z občin Mirna in Trebnje poročajo, da je ponekod klestila toča do 7 centimetrov premera.

Vremenoslovci so sicer za danes napovedali nevihte, opozarjali pa so tudi na še eno nadlogo z neba – točo. Po zadnjih podatkih je na več območjih po Sloveniji velika verjetnost zanjo (na spodnji grafiki je označena z vijolično barvo).

Zemljevid prikazuje verjetnost pojavljanja toče.

Radarska slika padavin:

Minula noč je bila marsikje po Sloveniji naravnost grozljiva. Pihal je močan veter, ki je odnašal celo strehe. Po silo orkanskega vetra so padala in se lomila tudi drevesa, ki so marsikje blokirala promet. Pod težo padlih dreves so trgali tudi električni vodniki, zato je bila marsikje po Slovenji motena dobava električne energije.

In zdi se, da slabega vremena še zdaleč ni konec.

Grozijo plazovi

»Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo v četrtek zaradi napovedanih povečanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode,« opozarja Center za obveščanje RS.

Kako kaže vreme?

Ponoči se bo ozračje umirilo in postopno zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju 17 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V petek bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugod bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 29, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

Opozorilo: Ob nevihtah so danes do večera pričakovana krajevna neurja v večjem delu Slovenije, tudi na obali. Pojavljali se bodo nalivi, sunki vetra in krajevno tudi toča.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije