KAKO NAPETO

Črn dan za požupana, če bi le na volišče poslal šest znancev več

Najtesnejši nedeljski županski dvoboji ...
Fotografija: Aleksej Skok. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Aleksej Skok. FOTO: Facebook

IZOLA – Ena najbolj napetih županskih volitev je bila zagotovo v Izoli. Tam bodo župana dobili v drugem krogu, kamor sta se uvrstila Evgenij Komljanec in Danilo Markočič. Prvi je dobil 18,08 odstotka glasov, drugi pa 17,65 odstotka glasov. Če to 'prevedemo': za prvega je glasovalo 1154 volivcev, za drugega pa zgolj 27 manj. Še manjša razlika je bila med Markočičem in tretjeuvrščenim Aleksejem Skokom. Dosedanji podžupan Izole lahko objokuje, da ni za odhod na volišče motiviral še šest svojih sorodnikov, prijateljev in/ali znancev, da bi glasovali zanj. Za uvrstitev v drugi krog in možnost, da na mestu župana Izole nasledi Igorja Kolenca, mu je namreč zmanjkalo šest glasov, prejel jih je 1121.

Zakon sicer določa, da če imata dva kandidata enako število glasov, o zmagovalcu (oziroma potniku v drugi krog) odloča žreb.

Ločila sta ju le dva glasova

Šest glasov je ločilo tudi najuspešnejša kandidata v še enem primorskem mestu. V Piranu je nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar prejel 2545 glasov, Đenio Zadković pa 2539. Le dva glasova pa ločita kandidata v Gornjem Gradu. Anton Špeh je prejel 566 glasov, Stanko Ogradi pa 564. V drugem krogu lahko pričakujemo napet boj za preostale potencialne glasove; njuna protitekmeca sta bila v prvem krogu daleč zadaj in sta skupaj prejela 181 glasov.

Milan Balažic je nekdanji veleposlanik v Avstraliji. FOTO: Leon Vidic, Delo
Milan Balažic je nekdanji veleposlanik v Avstraliji. FOTO: Leon Vidic, Delo

Na Jesenicah je Blaža Račiča in Tomaža Toma Mencingerja ločilo le 25 glasov, tretjeuvrščeni nekdanji hokejist Miha Rebolj pa je drugi krog zgrešil za 54 glasov. Napeto bo tudi v Kamniku, kjer je glavna kandidata, Mateja Slaparja in Igorja Žavbija, ločilo 71 glasov. V Lendavi je razlika med Dejanom Sučem in Janezom Magyarom po prvem krogu 41 glasov. V Moravčah je zmagovalec prvega kroga Martin Rebolj dobil 52 glasov več od Milana Balažica, v Šmarjeških Toplicah pa Marjana Hribarja in Bernardko Krnca loči 26 glasov.

V Osilnici je županja postala Alenka Kovač (52,67 %), čeprav je dobila le 15 glasov več od Antuna Volfa (47,33 %). Polona Kambič pa je v Semiču postala županje (51,69 %) z 72 glasovi več od Sonje Kelemenc Križan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije