POGUMNO

Že 23 let plezajo na prvomajski mlaj

Največjega je naskakovalo kar 11 plezalcev. Za varnost so skrbeli celjski gorski reševalci.
Fotografija: Zbrana množica je spodbujala tekmovalce. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Zbrana množica je spodbujala tekmovalce. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Etnografsko društvo Mlajevci, katerih vidna člana sta tudi dva znana Mozirjana Jože Skornšek in donedavna dva štiriletna mandata predsedujoči Darko Bele, vodja Mozirskega gaja, deluje kot skrbnik tradicije postavljanja mlajev v Zgornji Savinjski dolini. In predvsem v Mozirju že več kot stoletje. Mlaje so postavljali ob različnih priložnostih, predvsem ob prazniku dela, ter vidnejših drugih praznikih, kot je npr. jurjevo, ki je zdaj tudi občinski praznik občine Mozirje.


Sedanji predsednik Marjan Orel z desno roko Robertom Klemenakom, tudi predsednikom Športnega društva Mozirje, podpira nadaljevanje 23-letne tradicije plezanja na mlaj, ki ga izvajajo v čast občinskemu prazniku ter nadaljevanju tradicije mlajevstva v teh krajih. Del njihove dejavnosti doslej je bil tudi moški pevski sestav Mlajevci, ki je nastopal v lepih oblačilih in lajbičih z istoimenskim napisom. Novo prepoznavno znamenje, da v Mozirju delujejo mlajevci, je tudi pred dvema letoma postavljen mlaj v trajnejši izvedbi, ki stoji na vidnem mestu pri novi info točki TIC pri avtobusni postaji.

Mladi plezalci na mlaj. Na levi zmagovalec Jan Weiss.
Mladi plezalci na mlaj. Na levi zmagovalec Jan Weiss.
Poleg treh velikih so letos postavili še dva na bližnjem prireditvenem prostoru pri mostu v Mozirski gaj in Loke; manjšega za prvo tekmovalno plezanje mladincev do 18 let ter večjega za tradicionalno plezanje na mlaj v višini nad 20 metri. Olupljeno, gladko kot emajlirano deblo večjega, je bilo tokrat za rekordnih 11 plezalcev (prvič se je pridružila skupina iz Nove Štifte) prehud zalogaj. Ob varovanju Gorske reševalne službe Celje (Silvo Jošt in Metod Sem) ni bilo bojazni za padce, a je bila težavnost vzpenjanja zelo velika. Le nekaj tekmovalcev je uspelo splezati visoko proti vencu s pisanim okrasjem, a ga brez dosedanjega večletnega šampiona domačina Petra Trogarja ni dosegel nihče.

Najvišje v najkrajšem času je splezal Boštjan Poličnik (Nova Štifta) pred Mihom Bizjakom (Radegunda) ter Andrejem Grlico (Mozirje). Pred tem je splezalo na nekaj metrov manjši mlaj sedem mlajših korenjakov, najvišje, kar 9,5 metra, Jan Weiss (drugo mesto je dosegel Oskar Žerak Urbanc in tretje Matej Trogar). In prav dijak celjske gimnazije, 16-letni član plezalne sekcije ŠD Mozirje, je zaprosil, ali lahko zunaj konkurence spleza tudi na veliki mlaj. To mu je vodstvo prireditve odobrilo, Jan pa je dosegel rekordni čas in splezal najvišje, 12 metrov pod venec. Vsem najboljšim so vročili lepe nagrade prireditelja in podpornikov, za povrhu pa dodelili odlično kreftno vlcersko župo njihovega kuharja Andreja Parašuha - Džede

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije