VELIK INTERES

Več kot 22 tisoč Slovencev v boj za dodatni zaslužek. Ste med njimi?

Lokalne volitve so pred vrati.
Fotografija: Več kot 22 tisoč Slovencev se bori za stolčke v mestnih in občinskih svetih. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Več kot 22 tisoč Slovencev se bori za stolčke v mestnih in občinskih svetih. FOTO: Blaž Samec

LJUBLJANA – Jesenske lokalne volitve bodo postregle s številnimi soočenji in z bojem za različnem položaje. 18. novembra se boste lahko opredelili, kdo bo v vaši občini zasedel mesto župana, občinskega ali mestnega svetnika, volilo pa se bo tudi svetnike četrtnih, krajevnih in vaških skupnosti. Za županske stolčke se v 212 občinah meri kar 688 kandidatov in kandidatk. Največje zanimanje pa je med našimi državljani predvsem za mesta v občinskih in mestnih svetih.

Različni zaslužki in velik interes
FOTO: DVK
FOTO: DVK

Plače poklicnih županov so določene z zakonom in odvisne od števila prebivalcev občine, ki jo vodijo. Izhodiščnim bruto plačam pa je potem treba prišteti še dodatke za delovno dobo, nadure, izobrazbo in podobno. Plačevanje občinskih svetnikov je vezano na župansko plačo, vendar pa si vsaka občina sama postavlja cenik. Večina občin občinskim svetnikom plačuje sejnine, in sicer običajno nekje med 100 in 200 evri. Obstajajo pa seveda tudi izjeme. Kar 22.313 državljanov kandidira za uvrstitev v občinske in mestne svete.  

Po zakonu za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki plače svetnikov omejuje na največ 7,5 odstotka županove plače, Zujf izplačilo omejuje na največ 3183,48 evra. Ker je županova plača odvisna od števila prebivalcev občine, ki jo vodi, to pomeni, da vsi svetniki za podobno delo ne dobijo enakega plačila. Župan občine z do 2000 prebivalci ima plačo 2500 evrov bruto, župan mestne občine Ljubljana, ki ima več kot 200 tisoč prebivalcev, pa 4100 evrov bruto, torej lahko svetniki manjših občin vsako leto prejmejo do 2250 evrov sejnin, ljubljanski pa do 3700 evrov. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije