PRETRESLJIVA IZPOVED

Učiteljica pred sodišče, ker je dala štirico?!

Travme in pritisk so prinesle neprespanost in jok pred učenci.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/istockphoto

GROSUPLJE – Učiteljico glasbene umetnosti Marto Steklasa na OŠ Louisa Adamiča Grosuplje že leto in pol preganja inšpektor Alen Kofol, in sicer zato, ker je učenki po ocenah 4, 4, 4 predmet zaključila s 4, so poročali v 24ur zvečer. Šolski inšpektorat je stvari pripeljal tako daleč, da naj bi učenka šla na ponovno preverjanje znanja za 9. razred osnovne šole, učiteljica pa je že skoraj leto dni na bolniški.

»Ne moreš si predstavljati, da boš šel zato, ker si dal štirico, na sodišče,« je dejala ogorčena Steklasova, ki se je lansko poletje poslovila od okoli 100 devetošolcev, ki jih je poučevala glasbeno umetnost. Med njimi je bila tudi učenka, ki ji je po treh štiricah v redovalnici uspeh zaključila s štirico, s prav dobrim torej. Starši so se najprej pritožili šoli, glasbena pedagoginja pa je na pritožbo odgovorila s petimi stranmi pojasnil. Še večji šok je doživela, ko jo je konec lanskega julija obiskal šolski inšpektor Kofol in zoper njo uvedel izredni nadzor zaradi zaključne ocene. 

Kaj se dogaja v ozadju?

Steklasova je prepričana, da so jo namensko odstranili in da ji delajo veliko krivico. »Nekje v ozadju se nekaj dogaja,« je povedala novinarki. »Mislim, da je v vsem tem času trajanja postopka inšpektor prekoračil prav vsa pooblastila.«

Minister za šolstvo Jernej Pikalo je predlagal razrešitev glavnega inšpektorja inšpektorata za šolstvo in šport Tomaža Rozmana, poroča Delo. Zjutraj je predlog razrešitve že obravnavala vladna komisija za administrativne zadeve in imenovanja, v četrtek pa ga bodo obravnavali tudi na seji vlade. 

Minister je razrešitev Rozmana predlagal po dveh odmevnih primerih, s katerima je bil posredno in neposredno povezan inšpektorat. Oktobra je javnost pretresla zgodba o domnevnih zlorabah otrok v zavodu Kengurujčki, pri čemer so se zastavljala vprašanja o tem, ali je inšpekcija storila vse, da bi otroke zaščitila.



 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije