SE MEHIKA LAHKO ZGODI PRI NAS?

Novo mesto z okolico: zapadlo toliko toče, da so jo morali plužiti

O ekstremnem dogodku v Mehiki smo se pogovarjali z Branetom Gregorčičem, ki je povedal, da so tudi pri nas zaradi ogromne količine toče morali na ceste plugi.
Fotografija: Toča, ki je pred dnevi klestila v okolici Kranja. FOTO: Pika, bralka poročevalka
Odpri galerijo
Toča, ki je pred dnevi klestila v okolici Kranja. FOTO: Pika, bralka poročevalka

LJUBLJANA – Po spletu kroži Estofexova (Eksperiment za napovedovanje neviht v Evropi ali po angleško European Storm Forecast Experiment) napoved za nevihte, iz katere je razvidno, da bi severnejšo polovico državo lahko zajele močnejše nevihte in tudi toča. »Stopnja 1 je bila izdana za koridor od južne Francije do južne Belorusije in severne Ukrajine, predvsem zaradi velike toče, prekomernih padavin in močnih sunkov vetra,« piše pod grafiko.


Dežurni prognostik pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič pojasnjuje, da njihovi izračuni ne kažejo, da bi se danes pri nas lahko prožile kakšne močnejše nevihte. Po drugi strani pa dodaja, da se bo frontalna cona jutri spustila nižje, tudi nad Slovenijo. Tako za jutri že sveti rumeno opozorilo zaradi neviht (pričakujte jih predvsem popoldne), zato vsekakor svetujejo previdnost.
 

Se lahko Mehika zgodi tudi pri nas?


V Mehiki je v nedeljo na ponekod zapadlo ​kar dva metra toče. Je to mogoče tudi pri nas? ​Gregorčič odgovarja, da je bila tam nevihta dalj časa nad istim območjem. Posebej za točo je značilno, da se zliva na eno območje, 50 metrov stran pa ni več ničesar. Gre za ekstremen primer. Pravi, da je težko reči kar koli za naprej, se je pa spomnil primera izpred kakšnih 15 ali 20 let, ko je v Novem mestu oziroma v njegovi okolici zapadlo toliko toče, da so jo morali plužiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije