KOALICIJA

Janša preklical pogovore o sestavi koalicije

Za preklic vabila se je odločil po tistem, ko je šesterica strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca v soboto v veliki meri uskladila vsebino koalicijske pogodbe.
 
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Tadej Regent, Delo

LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je predsednikom parlamentarnih strank sporočil, da do nadaljnjega preklicuje svoje vabilo za pogovore o sestavi koalicije. Za preklic vabila se je odločil po tistem, ko je šesterica strank pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca v soboto v veliki meri uskladila vsebino koalicijske pogodbe.

»Glede na javno objavljena sporočila, da je skupina šestih strank v soboto uskladila večino koalicijske pogodbe in da se bodo o preostanku neusklajenih vsebin pogajanja nadaljevala prihodnji teden, do nadaljnjega preklicujem vabilo na pogovore o sestavi koalicije ZA Slovenijo,« je zapisal Janša. 

Janša je namreč pretekli teden vse parlamentarne stranke povabil na pogovore o pripravljenosti za oblikovanje koalicije pod okriljem SDS. Na pogovorih, ki naj bi potekala v ponedeljek in torek, naj bi preverili, ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo. Na povabilo so se nameravali odzvati le v NSi in SNS, medtem ko v drugih strankah pripravljenosti na pogovore trenutno ni. Kar nekaj strank je namreč že pred volitvami zavrnilo morebitno koalicijsko sodelovanje s SDS in pri tem vztrajajo, poleg tega pa pod okriljem Marjana Šarca trenutno potekajo usklajevanja šestih strank o koalicijski pogodbi.

Predsednik SDS mora sicer do četrtka predsedniku republike Borutu Pahorju sporočiti, ali je pripravljen sprejeti ponujeno kandidaturo za mandatarja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije