V SREDO MANJ HUDO BOLNIH

Hojs napovedal: Vojsko bomo poslali na mejo (VIDEO)

V soboto ob polnoči se sprošča gibanje med občinami za vse, ki želijo kaj postoriti na svoji nepremični v drugi občini.
Fotografija: Na tiskovni konferenci sodeluje tudi Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Na tiskovni konferenci sodeluje tudi Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. FOTO: Uroš Hočevar

V sredo zaradi koronavirusne bolezni 19 ni umrl nihče. Opravili so 1023 testov (skupaj že 38.137), okužbo pa potrdili pri 21 osebah. Hospitaliziranih je 99 ljudi, od tega 31 na intenzivni negi, kar je tri manj kot dan prej. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih devet ljudi



Na tiskovni konferenci, ki jo od 11. ure prenašamo v živo, novosti v povezavi z novim koronavirusom predstavljajo minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za delo Janez Cigler Kralj, specialist družinske medicine Rajko Vajd in vladni govorec Jelko Kacin.



Vlada je sicer v sredo na dopisni seji nekoliko omilila ukrepe za boj proti širjenju novega koronavirusa. Pri sproščanju ukrepov moramo biti zelo previdni, je poudaril Kacin, sicer bi morali ponovno kreniti po poti ostrih ukrepov, ki smo jo z muko prehodili. Sproščanje ukrepov mora spremljati naše še bolj samozaščitno ravnanje, je dodal.

Hojs je pojasnil tri bistvene spremembe odloka:

  • Avtomatsko sledi vsem sproščanjem, ki jih bo v naslednjih dneh pripravil minister za gospodarstvo ali zdravje; to samodejno pomeni, da odloka ni treba spreminjati.
  • Sprošča se prepoved omejitve gibanja iz občine v občino za vse, ki imajo ali posedujejo oz. upravljajo nepremičnino ali premičnino (sprošča se prepoved gibanja med občinami za tiste, ki želijo v sosednji občini npr. obdelovati njivo, sadovnjak, postoriti kaj okoli vikenda); napisati bo treba kratko preprosto izjavo (dostopna bo na spletni strani ministrstva), v kateri naj bi med drugim pisalo, koliko časa bi preživeli v občini, kamor prihajate, kjer še vedno ne bo dovoljen npr. obisk trgovine, da ne bi prihajalo do mešanja populacije zaradi izognitve nastajanju novih žarišč. Kampi ostajajo zaprti. Rahljanje gibanja velja tudi za lastnike počitniških prikolic.
  • Sproščanje nekaterih športnih aktivnost znotraj posamezne občine: npr. igranje tenisa, golfa. Kolektivni športi (nogomet, rokomet, košarka ...) se še vedno ne izvajajo. Gostinska ponudba, ki je ob npr. igrišču za tenis, se ne odpira.


Konec omejitve gibanja med občinami z majem?

Hojs pravi, da si vlada želi odpraviti omejitve gibanja med občinami. O tem bodo odločili na podlagi testov, ki bodo opravljeni okoli 1. maja, ni pa želel obljubiti, da bi tudi omejitev lahko odpravili tedaj. »Če ne omejimo stikov, en okužen v 5 dneh okuži 2,5 ljudi, v 30 dneh 406 ljudi. V primeru omejitev gibanja, kot velja v Sloveniji, nam statistično en okužen v 5 dneh okuži 1,25 osebe, v 30 dneh pa 15 ljudi. Omejitve smo uveljavili za vaše zdravje.«

Notranji minister se je dotaknil tudi ocene ustavnega sodišča glede pobude o neustavnosti prepovedi prehajanja med občinami. Pričakuje, da bomo o tem, kdo je pobudo dal, izvedeli tudi državljani. Vlada je sprejela odgovor na pobudo, ki vključuje tri glavne točke:
– navedli so, zakaj so se odločili za ta ukrep;
– navedba stanja;
– mednarodna primerjava, da bodo tudi ustavni sodniki videli, da nismo izjema, da smo izjema v tistem delu, kjer smo ljudem dopustili več kot druge države.

»Vsi delamo napake«

O obisku na Kolpi, kjer je bil Hojs v sredo skupaj z obrambnim ministrom Matejem Toninom in predsednikom države Borutom Pahorjem, s katerimi se niso držali predpisov o razdalji med ljudmi, je Hojs odvrnil: »Vsi delamo napake, tudi mi smo jo včeraj. Bili smo v naravi, zato maske niso potrebne. Morate razumeti, da smo bili ob Kolpi, kjer je samo ena kolovozna pot. Vsa vaša opozorila so dobrodošla.« Pravi, da se bodo v prihodnje bolj potrudili, a da so tudi novinarji stali preblizu drug drugega.

Hojs, Tonin in Pahor so se včeraj ponovno zavzeli za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila, za njegovo aktivacijo pa je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Zakaj ne gre vojska na južno meje brez dodatnih pooblastil, če policija res tako zelo potrebuje pomoč? »Če aktivacije 37a člena ne bo, bomo tako tudi storili in povečevali število pripadnikov slovenske vojske na meji skozi 37. člen.«

Ta tema je še vedno odprta, tudi DZ še ni ničesar ugotavljal v povezavi s to točko, le odbor je izrekel svoje mnenje. Kdaj in ali bo o tem odločal DZ, bomo obveščeni od  DZ. Vsekakor pa se vlada ni odrekla uporabi 37.a člena, saj vojska že sedaj pomaga izvajanje nadzora na južni meji, je povedal Kacin. »Nobena država v teh časih nima časa za prevratniške dejavnosti.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije