BENCINSKI SERVISI

Preverite, kdaj se vam izplača napolniti rezervoar

V torek se bodo cene goriv spremenile.
Fotografija: Cene goriv se bodo kmalu spremenile. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Cene goriv se bodo kmalu spremenile. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada kmalu po novem letu zopet začela posegati v marže. Sredi januarja jih je povečala za dizelsko gorivo in kurilno olje in tako preprečila pocenitev le teh, poročajo Finance. S podražitvami surovine je pred mesecem trošarine znižala, ob pocenitvah pa pred 14 dnevi znova zvišala, zato poznavalci sklepajo, da bo vlada v obdobjih, ko bodo cene goriva na mediteranskih trgih padale, trošarine zviševala, v času rasti pa zniževala.

Kot kaže tokratna analiza omenjenega medija, se pričakuje, da bo v torek liter stal 1,505 evra, oziroma cent in pol več. Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine. V zadnjih dveh mesecih je država ob znižanjih osnovne cene dvigovala trošarine, enkrat pa se je ob povišanju cen odločila za znižanje in blažitev vpliva trgov na regulirano maloprodajno ceno na slovenskih prodajalnah.

Če bo liter dizlskega goriva stal okoli 1,50 evra, bi to bilo za 17 centov manj kot pred letom dni, ko je izbruh ukrajinske vojne začel krojiti maloprodajne cene v Sloveniji.

Kakšna bo cena bencina?

Cena bencina bo za spoznanje višja, kot če evro ne bi izgubljal v primerjavi z dolarjem. Če vlada ne bo znižala trošarine, se pričakuje, da bo cena bencina nadaljevala trend rasti, ki ga spremljamo od začetka leta. Liter bo tako po oceni Financ stal 1,375 evra.

V tem primeru bi liter bencina stal za 19 centov manj kot sredi marca lani, ko so se cene po izbruhu ukrajinske vojne opazno okrepile.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije