Čebašek Travnikova nad ministra Tomaža Gantarja

Za tolmačenje kolektivne pogodbe je bilo dovolj časa, je prepričana. Izpostavlja še, da drugje očitno težav z izplačevanjem posebnega dodatka ni bilo.
Fotografija: Tomaž Gantar. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Tomaž Gantar. FOTO: Matej Družnik, Delo

»Ne smemo se slepiti: zdravstveno stanje prebivalstva se bo v odsotnosti stanja zdravstvenih storitev dlje časa, več mesecev, zelo verjetno poslabšalo in zelo verjetno s tem tudi podražilo. Država bo poleg paketov za oživljanje gospodarstva in plačilo delavcev morala nameniti velik del tudi za okrevanje zdravstva in da bomo še naprej lahko opravljali svoje poslanstvo.« To je danes povedala Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Pojasnila je, da se preizkušajo načini, kako opremo za enkratno opremo razkužiti in tako pripraviti za ponovno uporabo. A za zdaj poskusi ne obetajo veliko, saj se oprema med postopkom precej poškoduje.

Nerazumljivo in nerazumno

Poleg tega je izrazila sočustvovanje z razočaranimi zdravstveni delavci ob odlogu izplačil dodatkov za delo v pogojih izpostavljenosti: »Nerazumljivo in nerazumno je, da je prišlo do nejasnosti ravno pri izplačilih za njih. Drugje teh težav očitno nimajo. Za tolmačenje kolektivne pogodbe je bilo dovolj časa. Tudi za pripravo meril, če so ta tako potrebna v ravno tem trenutku.«


Minister za zdravje Tomaž Gantar je vodstva v zdravstvu pozval, da zadržijo izplačila dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije covid-19 in dodatke za delo v posebnih razmerah.

Pritožbe že prihajajo

Kljub naporom vlade, da bi čim bolj pomagala prebivalstvu in gospodarstvu, pa na področju zdravstva ne moremo biti zadovoljni, izpostavlja. Ob tem omenja posebno varovalno opremo, a v isti sapi doda, da za to obstajajo tudi objektivni razlogi zaradi razmer na svetovnem trgu. Izpostavlja pa tudi, da je moteče in boleče dejstvo, da ni urejeno sodelovanje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov s koncesijo ali brez: »Javni zavodi pričakujejo njihovo vključevanje brez vsakršnih pogodb, kar je nesprejemljivo.« Izpostavlja vidik zavarovanja odgovornosti pa tudi plačilo ni dogovorjeno. Medtem pa pritožbe na delo zaposlenih v zdravstvu že prihajajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije