ŽIVLJENJE VISI NA NITKI

Častnega občana poteptal bik

Objavljeno 02. april 2020 18.12 | Posodobljeno 02. april 2020 18.12 | Piše: Oste Bakal

Zdravniki se borijo za življenje znanega Prleka dr. Mirana Puconje. Žival ga je napadla med krmljenjem v domačem hlevu.

Dr. Miran Puconja FOTO: OSTE BAKAL
OKC Murska Sobota je poročal o ponedeljkovi nesreči pri delu: na Cvenu je bik med krmljenjem hudo poškodoval svojega lastnika. Gre za znanega 71-letnega Prleka dr. Mirana Puconjo, upokojenega profesorja ljutomerske gimnazije Frana Miklošiča, filozofa, publicista, etnologa ter častnega občana občine Ljutomer. Za njegovo življenje se borijo v mariborskem kliničnem centru.

Puconja se je tudi po upokojitvi ukvarjal z govedorejo, obdeluje okrog 15 hektarjev zemlje, v hlevu v središču vasi Cven pa je imel več kot 40 glav goveda, poleg bikov tudi krave mlekarice. Bik ga je torej napadel ob jutranjem krmljenju okrog sedme ure. Hudo ranjenemu je uspelo priti iz hleva, tam sta ga opazila soseda. »Po videnem je bil zelo hudo poškodovan, a je vseeno prišel iz hleva, da bi poiskal pomoč. Poklical sem reševalce in njegove najbližje,« nam je povedal sosed. Ljutomerski reševalci so 71-letnika odpeljali v rakičansko bolnišnico, od tam pa v Maribor. Tisti, ki ga poznajo, teh pa ni malo, so prepričani, da bo okreval, saj, tako pravijo, gre za pozitivno osebnost in velikega borca.

image
Žival ga je napadla med krmljenjem. FOTO: OSTE BAKAL

Sosed Sever je poklical tudi Puconjevo nečakinjo Nado Balažič, ta nam je povedala, da je stric, ki je imel včeraj rojstni dan, z dušo in srcem navezan na kmetijo. »Ta in njegova živina sta njegov življenjski slog in brez tega ne bi mogel. Vedno je izjemno skrben in zanesljiv. Zdaj sem hvaležna sosedom, da mi pomagajo okrog živali, saj to ni tako enostavno delo, stricu Miranu pa je vse uspevalo. Nekaj živali smo morali takoj prodati, med njimi tudi bika, ki naj bi strica napadel. Ker pa gre za njegovo življenje in ker verjamemo, da se bo vrnil na kmetijo, smo v hlevu pustili še 22 glav živine, kar ga bo ob vrnitvi gotovo razveselilo,« doda Nada. 

image
Odpeljali so ga v mariborski klinični center. FOTO: JANI DOLINŠEK
Deli s prijatelji