NAJHUJE V PONEDELJEK

Arso opozarja: vetrolomi bodo večjih razsežnosti

Objavljeno 09. februar 2020 09.45 | Posodobljeno 09. februar 2020 10.06 | Piše: S. U.

Zaradi zelo močnega jugozahodnika verjetni vetrolomi večjih razsežnosti.

FOTO: Getty Images
Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) se bo danes in v noči na ponedeljek krepil jugozahodni veter, najmočnejši pa bo v ponedeljek čez dan. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, kjer so verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer, na jugu države pa v torek zjutraj.


Na vzhodu in severovzhodu Slovenije bo veter po nižinah v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah pa tudi nad 100 kilometrov na uro. Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih in višjih legah dosegel hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro, piše na Arsovi spletni strani.

Oblačno do pretežno sončno

Na zahodu države bo danes zmerno do pretežno oblačno, drugod bo sončno. Zvečer se bo pooblačilo tudi v osrednjih in južnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 14 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo pretežno oblačno. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa se bo pas padavin razširil tudi proti vzhodu. Lahko tudi zagrmi. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, v alpskih dolinah malo pod 0, najvišje dnevne pa od 6 do 15 stopinj Celzija.

Veter že povzročal nevšečnosti

Sicer so sredi preteklega tedna močni sunki vetra povzročali nevšečnosti marsikje po Sloveniji, največje razdejanje pa je bilo na območju Kranja. Gorenjski policisti so zaradi neurja v sredo med 10. in 22. uro prejeli okoli 300 klicev za skupno 61 nujnih dogodkov. Največ jih je bilo povezanih s težavami v cestnem prometu zaradi podrtega drevja. Zaprte so bile številne ceste, poškodovanih je bilo večje število vozil in objektov. Veter je podiral tudi telefonske in električne drogove.
Deli s prijatelji