LUČKE

Alojzija in Valentin izdelala 10.000 lučk

Gladino jezera osvetlili v spomin na potopljeno vas in legendo o Tresimirju.
Fotografija: Gladino jezera so razsvetlili.
Odpri galerijo
Gladino jezera so razsvetlili.

Alojzija in njen mož Valentin Zdravko Heindl iz Metleč pri Šoštanju sta domala vse letošnje leto zbirala jajčne lupine, vlivala vosek in s stenjem ter šibico izdelovala svečice za veliki spektakel v Šaleški dolini. Sredi oktobra so se jima pridružili članice Šole zdravja, organizator zavod za kulturo, člani turistično-olepševalnega društva, gasilci in mnogi drugi Šoštanjčani, ki so se s splovitvijo kar petnajst tisoč plavajočih lučk poklonili dušam umrlih v potopljeni vasi Družmirje.
Prižiganje svečk je ekipno delo članic Šole zdravja iz Šoštanja.
Prižiganje svečk je ekipno delo članic Šole zdravja iz Šoštanja.

Legenda pravi, da je v pradavnini tod živelo ljudstvo Tresimirjev, ki so kot nomadi iskali prostor in v zeleni Šaleški dolini našli svoj novi dom. Knez Tresimir, ki jih je herojsko vodil in jim podaril ta košček nebes na Zemlji, je ostal legenda, ki so se je oprijeli domačini, najbrž mešani potomci legendarnih beguncev iz Zakrpatja. Tresimir še danes živi kot eden od dveh osnovnih pustnih likov, ki je odet v živalske kože in je na neki način simbol izumrle stoletne tradicije usnjarstva v Šoštanju.

Dogodku, ki so ga začeli organizirati leta 1996, so vdihnili dušo Valentin Zdravko in Alojzija Heindl iz nekdanjega Družmirja pri Šoštanju ter umetnik, pesnik in igralec Peter Radoja, sicer Šoštanjčan. V spomin na potopljeno vas po rudarjenju ter priselitev ljudstva iz daljne dežele so izdelali svečice iz ostankov voska v ugasli tovarni usnja v Šoštanju, jajčnih lupinic ter stenja in jih že prvo leto več tisoč prižgali na gladini ob zahodnem obrežju Šoštanjskega jezera.
Filigransko delo
Filigransko delo

Po treh letih so običaj žal opustili, toda 2015. so ga obudili in letos so izdelali rekordnih 15.000 svečic. Prireditev je dandanes v Šaleški dolini svojstven kulturno-turistični pomnik.
Gladina Družmirskega jezera, kamor se je zaradi izkopavanja premoga vdrla celotna vas Družmirje, je tako zasijala in razsvetlila nebo.
Že zbiranje tako veliko jajčnih lupinic, vlivanje voska vanje z vlaganjem gorivne vrvice je skoraj nepojmljivo obsežno delo, prav tako njihovo prižiganje in polaganje v jezero. O tem so na pobudo članov turistično-olepševalnega društva, Petra Radoje, pustnega lika Tresimirja in pred leti Zavoda za kulturo Šoštanj s Kajetanom Čopom ob neločljivem sodelovanju Občine Šoštanj iz ideje razvili pravi nočni spektakel, ki se ga spontano udeležujejo mnogi ljudje izpod elektrarniških stolpov ter tudi od drugod.


Izdelovanje svečic združuje ljudi, ti se s tem spominjajo migracije nekdanjih ljudstev, hkrati pa sporočajo, da je na svetu dovolj prostora za vse, ki se spoštujejo in strpno sobivajo. Valentin Zdravko Heindl je ob tem dejal, da z ženo to počneta v duhu povezovanja ljudi. Tako tudi koristno preživljata čas in sodelujeta pri ohranjanju dostojanstva med ljudmi, ki ga je na žalost vse manj. Ker gre za simboliko, je tudi prostovoljsko delo način, kako preživljati čas staranja in ohranjati smisel življenja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije