PO STRMOGLAVLJENJU

V Kremlju potrdili, da Putina ne bo na Prigožinov pogreb

Dejali so, da na pogrebu šefa skupine Wagner ni predvidena predsednikova prisotnost.
Fotografija: Pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova FOTO: Stringer Reuters
Odpri galerijo
Pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova FOTO: Stringer Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil pogreba nekdanjega vodje ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je prejšnji teden umrl v strmoglavljenju letala, so danes po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Kremlja. Kdaj in kje naj bi potekal pogreb, sicer ni znano.

»Predsednikova prisotnost ni predvidena,« je danes na vprašanje novinarjev o tem, ali se bo Putin udeležil pogreba, odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Javno sicer ni bilo objavljeno, kdaj in kje bo potekal Prigožinov pogreb. »O pogrebu nimamo informacij. Odločitve v zvezi s tem bodo sprejeli družinski člani in prijatelji pokojnega,« je dodal Peskov.

Na ruskih ulicah.FOTO: Maxim Shemetov Reuters
Na ruskih ulicah.FOTO: Maxim Shemetov Reuters

Jevgenij Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, potem ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med letom iz Moskve v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize potrdili v nedeljo.

Prigožin je po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, kjer so njegove enote igrale pomembno vlogo, 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan - domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Pokopali bi ga z vojaškimi častmi

Putin je prejšnji teden izrekel sožalje preminulim v strmoglavljenju letala ter dogodek označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor. Peskov je takrat dejal, da gre za špekulacije, in da bo natančne okoliščine nesreče razjasnila preiskava.

Spominska plošča Jevgenija Prigožina in Dmitrija Utkina FOTO: Anastasia Makarycheva Reuters
Spominska plošča Jevgenija Prigožina in Dmitrija Utkina FOTO: Anastasia Makarycheva Reuters

Nekateri ruski mediji so medtem poročali, da je danes v Sankt Petersburgu potekala pogrebna slovesnost za Valerija Čekalova, dolgoletnega Prigožinovega prijatelja in vodje logistike skupine Wagner, ki je bil prav tako med umrlimi v letalski nesreči. To je sprožilo ugibanja o tem, da bi lahko tam v kratkem pokopali tudi Prigožina.

Številni ruski nacionalistični komentatorji na družbenih omrežjih so po navedbah tujih medijev v zadnjih dneh pozivali oblasti v Moskvi, naj za Prigožina, ki je bil priljubljen med ruskimi ultranacionalisti, organizirajo pogreb z vojaškimi častmi.

Nekdanji vodja skupine Wagner bi bil do tega sicer po uradnih kriterijih tudi upravičen, vendar zahodni analitiki menijo, da bo Kremelj verjetno skušal zmanjšati pomen Prigožinovega pogreba zaradi neprijetnih vprašanj o morebitni Putinovi vlogi pri njegovi smrti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije