PREHRANSKI DODATEK

Neverjetno, zaradi čaja bo deset let sedel v zaporu

Prehranski dodatek mu je uničil življenje.
Fotografija: Aleksej je v najbolj strogem zaporu.
Odpri galerijo
Aleksej je v najbolj strogem zaporu.

MOSKVA – Usoda je 34-letnemu Alekseju Novikovu obrnila hrbet septembra 2010. Namenjen je bil k ženi in hčerki v Samaro v Rusiji. Namesto da bi šel z avtobusom, se je odločil za avtoštop čez sosednji Kazahstan. Na mejni postaji Isikul so cariniki pregledali njegov nahrbtnik. V njem so našli vrečko s čajem diabetisan, v katerem je šest zelišč, ki lajšajo težave zaradi sladkorne bolezni. Aleksej jim je pojasnil, za kaj gre, celo ponudil se je, da jim skuha čaj, da ga poskusijo.
Aleksej je v najbolj strogem zaporu.
Aleksej je v najbolj strogem zaporu.

Namesto tega so poklicali kinologa s psom za iskanje drog. Ta ni našel ničesar sumljivega, in to je videti tudi na posnetkih nadzornih kamer, a cariniki tega niso zapisali v svoje poročilo.

Aleksej je lahko prečkal mejo, čaj so mu zaplenili. A s tem se zgodba še zdaleč ni končala. Tri mesece kasneje so ga dali na ruski seznam kriminalcev na begu, 29. januarja 2016 so ga prijeli zaradi suma preprodaje drog in odpeljali v 800 kilometrov oddaljen zapor. Novembra istega leta je bil obsojen na 10 let najstrožjega zapora.
Pes ni zavohal prepovedanih substanc.
Pes ni zavohal prepovedanih substanc.

Njegov zagovornik Andrej Vlasov je nemočen pri dokazovanju, da je vse skupaj popolna neumnost. Minuli mesec je dosegel, da je primer proučila nova skupina sodnikov, ti so odvrgli obtožbo preprodaje drog, so ga pa znova spoznali za krivega tihotapljenja in mu potrdili kazen 10 let in enega meseca. Primer je trenutno najbolj odmeven med ruskimi aktivisti za človekove pravice, ki ga želijo spraviti do vrhovnega sodišča. Medtem je Aleksej v zaporu, njegovi ženi pa so odvzeli skrbništvo nad otrokom. Malček je trenutno pri babici.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije