Ubila sestro: Hudo mi je, nisem imela namena tega storiti, obžalujem zelo

Sestro dvojčico zabodla 48-krat, mater 12-krat. Za uboj in poskus uboja 20 let zapora.
Fotografija: Čeprav obžaluje, bo svoj zločin plačevala z dvemi desetletji zapahov. FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ
Odpri galerijo
Čeprav obžaluje, bo svoj zločin plačevala z dvemi desetletji zapahov. FOTO: ALEŠ ANDLOVIČ

Sosed Hromadžićevih v bloku v Ulici bratov Greifov je na sodniji o početju Medihe Hromadžić povedal: "V sestro je zabadala kot mitraljez." Skozi kukalo vrat je dogajanje videl še en sosed. "Bilo je kot v filmu Psiho." Pred koncem procesa je dobila besedo tudi 40-letna Mediha: "Hudo mi je, nisem imela namena tega storiti, obžalujem zelo."

Čeprav je tožilka Tadeja Majcen nedavno v sklepnih besedah velikemu kazenskemu senatu okrožnega sodišča predlagala, naj ji za umor sestre dvojčice Mersihe določi kazen 27 let zapora, za poskus umora matere Iznade pa 14 let ter ji prisodi enotnih najvišjih možnih 30 let zapora, je predsednica senata Simona Murko na včerajšnji ustni razglasitvi sodbe sporočila: šlo je za uboj in poskus uboja, kazen pa 20 let zapora.

Tako se je nedavno končal ponovljen prvostopenjski sodni proces zaradi nezaslišanega zločina, ki je 8. marca 2018 pretresel Maribor. Tragičnega jutra sta se dvojčici sprli, Mediha pa je po obtožbi pograbila nož in začela zabadati sestro. Kričanje je prebudilo
Mersiha ni imela možnosti, da bi preživela sestrin napad z nožem.
Mersiha ni imela možnosti, da bi preživela sestrin napad z nožem.
mater, vmešala se je v prepir med hčerkama, podivjana hči pa je začela z nožem zabadati tudi njo. Napadena dvojčica je iz stanovanja zbežala po pomoč k sosedom, sosed, ki se je ravno tedaj odpravljal v službo, pa se je spominjal prizora iz stanovanja Hromadžićevih: "Vrata so bila odprta. Pristopil sem in videl, da se mati in hči prerivata v kuhinji. Stene so bile krvave, mater mi je uspelo priklicati ven. Tudi ona je bila ranjena." Poklical je policijo in reševalce ter ranjenima pomagal po stopnicah v pritličje. Toda nesrečna Mersiha je omagala pred izhodom, na ploščadi v medetaži. Zgrudila se je in umrla, materi pa so življenje rešili zdravniki.

Tožilka je bila v sklepnih besedah neizprosna: "Sestro je zabodla najmanj 48-krat, mater pa 12-krat. Dejanje je storila na izjemno brutalen način." Odvetnik Franci Šošterič se je čudil, da tožilstvo ob vsem tem, še posebno pa ob bistveno zmanjšani zmožnosti obvladovanja ravnanja, za njegovo klientko še vedno predlaga najvišjo možno kazen v Sloveniji. Po njegovem je šlo kvečjemu za uboj na mah in poskus uboja. "Mati je hčeri oprostila in hčera njej. Med njima ni nikakršne sovražnosti, mati obiskuje obdolženo v priporu," je pristavil.


Toda sodba senata Murkove je enaka tisti, ki jo je junija lani razglasil senat okrožnega sodnika Danila Obersnela, a jo je pozneje razveljavilo višje sodišče, zato so morali v zadevi znova razsojati na okrožnem sodišču. Mediha Hromadžić je zaradi poskusa uboja matere obsojena na sedem let zapora, zaradi sestrinega uboja na 14, v ječi pa bo torej morala preživeti 20 let. Obe strani – tožilstvo in obramba – sta napovedali vnovično pritožbo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije