Šentviški požigalec podtaknil najmanj 6 požarov?!

Ljubljanski gasilci v zadnjih dneh nimajo miru. Sum, da so vsi požari delo istega zlikovca.
Fotografija: Pravijo, da je dvakratni požar na Šentviškem hribu zanetil požigalec. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Pravijo, da je dvakratni požar na Šentviškem hribu zanetil požigalec. FOTO: Facebook

Ljubljančani kar ne morejo verjeti, da obstajajo med nami tudi takšni, ki v teh hudih časih svoja sprevržena nagnjenja izražajo z vandalizmom, ki mu ni para. »Tudi mi upamo, da bo policija čim prej uspešna pri tem primeru,« pravijo gasilci PGD Ljubljana Šentvid.
Gasilska brigada Ljubljana je dobro pripravljena na svoje delovanje med pandemijo, vseeno pa upajo na večjo odgovornost prebivalcev. FOTO: GB Ljubljana
Gasilska brigada Ljubljana je dobro pripravljena na svoje delovanje med pandemijo, vseeno pa upajo na večjo odgovornost prebivalcev. FOTO: GB Ljubljana

V Ljubljani je v zadnjih dneh večkrat sumljivo zagorelo. Še posebno sta izstopala požara nad šentviškim predorom. Najprej je gorelo že ob 4.22 zjutraj, in sicer v gozdu nad predorom. Ogenj na površini približno devet hektarjev so uspešno pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid. Akcija ni bila preprosta, smo izvedeli.


Med pandemijo morajo gasilci po posredovanjih svoja vozila ne le dodobra očistiti, temveč tudi razkužiti. No, in tega še niso dobro dokončali, že je istega dne ob 11.17, praktično na istem mestu, vnovič izbruhnil požar. To pot so morali posredovati gasilci GB Ljubljana, PGD Ljubljana Šentvid, Podgorica - Šentjakob, Podutik - Glince in še Zgornja Šiška.


»Pa ta ni normalen, skoraj vsak dan zakuri,« je dejal nekdo, ki je od daleč opazoval valeči se dim. Izvedel je, da gori na Šentviškem hribu, natančneje pri ta veliki mizi (počivališču). A kaj, ko to sploh še ni bilo vse, videti je bilo, kot da se nekdo resnično dela norca iz gasilcev. Kljub izjemni požarni ogroženosti, prepovedi kurjenja na prostem in epidemiji, ki je prebivalstvo dodobra paralizirala, ne nazadnje morajo tudi gasilci delovati po posebnem režimu ter strogo samozaščitno, je nekdo še enkrat izkoristil krizni trenutek, v katerem smo se znašli. Ob 20.16 je zagorel še gozd ob Cesti Andreja Bitenca v Ljubljani. Gasilci so morali že tretjič v enem dnevu drveti v Pržan. Zdaj so morali posredovati gasilci GB Ljubljana, PGD Ljubljana Šentvid, PGD Črnuče in PGD Zg. Šiška, ki so pogasili sedemsto kvadratnih metrov gozdne površine.


V peklenskem finalu je ob 22.57 zagorelo še na Malem Rožniku. Spet je gorel gozd. Štiristo kvadratnih metrov sta pogasila GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška. Menda sta imela dva pobalina pri sebi plinski gorilnik in nalašč povzročila požar. Robert Okorn z ljubljanske Gasilske brigade seveda ni želel kazati s prstom. Z nejevoljnim tonom v glasu je samo dejal: »Enemu se očitno pošteno dogaja. A se je treba tudi v tem primeru vesti skrajno profesionalno: prav mogoče je, da gre za tip človeka, ki bi mu še kako godilo, če bi se pojavljal v medijih. Je pa v zadnjem času vsekakor preveč naključij.«


V času samoizolacije svoj prostor pod soncem očitno iščejo tudi požigalci. Z nizkotnimi dejanji povzročajo, da so gasilci na še težjih preizkušnjah. Namesto da bi se tudi oni, med katerimi je največ prostovoljcev, branili pred koronavirusom, morajo zaradi takšnih potuhnjencev še dodatno tvegati. V obdobju, ki zahteva od vsakogar tudi socialno distanco, gasilci naprošajo: »Bodite odgovorni, da bomo lahko doma tudi mi!« Toda pozivi ne zaležejo.
 

Požigalcu za petami?


V petek nekaj pred 15. uro so bili ljubljanski policisti že spet obveščeni o novem požaru na pobočju Šentviškega hriba v ljubljanskem Šentvidu, kot je povedal Anže Bitenc iz GB Ljubljana, je bil to že šesti požar v radiju 500 metrov na istem območju v samo nekaj dneh. Po prvih strokovnih ocenah naj bi v teh dneh zgorelo že krepko več kot 10 hektarjev površin. Za vse naj bi bil kriv prav požigalec.

Požar je uspelo omejiti šele 91 ljubljanskim gasilcem, ki so pribrzeli z 21 vozili. En gasilec se je lažje poškodoval in je v zdravniški oskrbi. Ker gre za gozdnato območje, ki je dostopno le po gozdnih vlakah, je požar pomagal gasiti tudi helikopter Slovenske vojske. Debelo uro in pol je bil v zraku. Policisti so kraj dogodka seveda zavarovali, v sobotnem dnevu so opravili tudi ogled kraja požara.


Policisti še zbirajo obvestila v zvezi s sumom, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, je sporočila Aleksandra Golec s PU Ljubljana: »Glede na trenutno dogajanje v zvezi s požari v naravnem okolju policisti intenzivno opravljajo naloge za izsleditev trenutno še neznanega storilca, vendar vam zaradi taktičnosti in učinkovitosti preiskave podrobnosti ne moremo pojasnjevati.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije