TAJNI PODATKI

Pripor za uslužbenko, ki je špecala kriminalcem

Zoper uslužbenko specializiranega tožilstva, ki naj bi izdajala tajne podatke kriminalcem, zahtevajo preiskavo.
Fotografija: Uslužbenka SDT naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Uslužbenka SDT naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. FOTO: Matej Družnik

Zoper uslužbenko specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki jo sumijo, da je izdajala tajne podatke, je sodišče odredilo pripor, specializirano državno tožilstvo pa je zoper njo na okrožno sodišče v Ljubljani vložilo zahtevo za preiskavo, so pojasnili na tožilstvu, kjer pa zaradi interesa postopka in varstva osebnih podatkov podrobnejših informacij ne morejo dati.

V petek so jo pripeljali pred preiskovalno sodnico, ta pa je zanjo odredila pripor. FOTO: Getty Images
V petek so jo pripeljali pred preiskovalno sodnico, ta pa je zanjo odredila pripor. FOTO: Getty Images

Uslužbenka naj bi tajne podatke posredovala članom kriminalne družbe, ki jih preiskuje kriminalistična policija. Sumijo jo storitve več kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov. Ta določa, da se oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov komu omogoči dostop do njih, kaznuje z zaporom do treh let. Če pa je dejanje izvršeno iz koristoljubja ali pa je povzročilo hujše ali nepopravljive škodljive posledice za varnost ali interese države, se storilec kaznuje z zaporom do osmih let. Kot je razvidno iz odgovora SDT, je uslužbenka osumljena kaznivega dejanja po tej določbi. V petek so jo pripeljali pred preiskovalno sodnico, ta pa je zanjo odredila pripor.

Kot so minuli teden pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) maja v okviru kriminalistične preiskave, ki se je nanašala na kazniva dejanja neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi, zoper člane mednarodno organizirane kriminalne združbe izvedel več hišnih preiskav in zoper njih podal kazenske ovadbe. Ob tem je bil zaznan sum, da so imeli določeni člani podatke o načrtovanih aktivnostih kriminalistične policije.

Ti sumi so se julija potrdili. SDT je julija na upravo kriminalistične policije na GPU podalo naznanilo suma kaznivega dejanja zoper osebo, zaposleno na SDT, ki naj bi izdajala tajne podatke. S kriminalistično preiskavo so potem utemeljili sum, da je uslužbenka letos in lani izvršila več istovrstnih kaznivih dejanj izdaje tajnih podatkov.

Kot je minuli teden povedal pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije na GPU Matjaž Jerkič, je imela ta oseba pri svojem delu dostop do dokumentov z najbolj občutljivimi in tajnimi podatki o aktualnih kriminalističnih preiskavah oziroma predkazenskih postopkih, ki so jih usmerjali specializirani tožilci. Vsebino dokumentov je fotografirala in jih posredovala osebam, ki do teh podatkov niso bile upravičene; ti pa so jih posredovali članom kriminalne združbe, ki jih še vedno preiskuje kriminalistična policija. Ta je odvzela prostost štirim osumljenim osebam. Trem je bilo pridržanje odpravljeno, uslužbenki tožilstva pa je sodišče, kot rečeno, odredilo pripor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije