Policista dvakrat vrgli na cesto

Strah in trepet črpalkarjev in poštnih uslužbencev Aleš Dovgan in Dejan Kos sta se znašla v priporu.
Fotografija: Tudi športne kolege dveh Celjanov je vest o aretaciji bržkone presenetila. FOTO: FB
Odpri galerijo
Tudi športne kolege dveh Celjanov je vest o aretaciji bržkone presenetila. FOTO: FB

Oboroženi ropi bencinskih servisov in pošt dveh Celjanov, ki so se vrstili v zadnjem obdobju, so dvignili precej prahu. Še posebno ker je eden od njiju, kot je razkril tudi vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk, nekdanji policist. Po naših neuradnih podatkih gre za 41-letnega Aleša Dovgana, ki je pred leti tarnal, da se mu je zgodila velika krivica, ker so ga s policije odpustili. Drugi naj bi bil gostinec, 29-letni Dejan Kos, ki ima v lasti enega od kafičev.
Tarča roparjev je bil tudi bencinski servis na Ljubljanski cesti v Celju. FOTO: Mojca Marot
Tarča roparjev je bil tudi bencinski servis na Ljubljanski cesti v Celju. FOTO: Mojca Marot

A bolj zanimiv je Dovgan, ki so ga iz službe vrgli že dvakrat. Leta 2011 jo je izgubil zaradi globe, ki da jo je terjal od tujega avtoprevoznika iz Poljske. Slednjemu naj bi napisal potrdilo za 20 evrov globe, kolikor je v resnici znašala, tovornjakar pa mu je, tako je zatrdil patrulji, ki ga je ustavila na drugem koncu, izročil 120 evrov (tujci morajo globe vedno takoj poravnati v gotovini).

To se jim je zdelo nenavadno, zato so s tem seznanili nadrejene, celjska policijska uprava je zadevo odstopila specializiranemu oddelku državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, Dovgan pa je po hitrem postopku fasal izredno odpoved. A številni policisti, predvsem pa sindikat, so bili nad hitrostjo suspenza zgroženi, za Dovgana se je zelo zavzel zdaj tudi že nekdanji predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič.

Slednji je dejal, da nadrejeni nimajo prav nobenega materialnega dokaza, da to, kar je tuji avtoprevoznik obdolžil našega policista, res drži. »Vse je šlo po načelu baba čula, baba rekla, saj razen neprepričljive izjave domnevno oškodovanega državljana Poljske delodajalec ni imel argumentov za odpoved,« je dejal Petrovič. SPS je Dovganu vseskozi stal trdno ob strani, materialno in moralno, Delovno sodišče v Celju pa je po natanko treh letih ugotovilo, da je bila izredna odpoved nezakonita, in Dovgana so morali na PU Celje znova zaposliti ter mu celo izplačati vse plače in poravnati prispevke za čas, ko je bil nezakonito odpuščen.
Aleš Dovgan je dvakrat letel s policije. FOTO: Igor Mali
Aleš Dovgan je dvakrat letel s policije. FOTO: Igor Mali

A tudi v drugo delovno razmerje ni trajalo dolgo, le slaba štiri leta. Že novembra 2017 naj bi se Dovgan, v prostem času nogometaš, znova zapletel v nečedne posle. Najprej je dobil opomin pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, zatem pa tudi odpoved. Kot je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Celje Milena Trbulin, je šlo za hujšo kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja. A Dovgan v drugo ni bil več tako zgovoren kot po prvi odpovedi, ko je zatrjeval, da nima slabe vesti, ker ni storil nič narobe. V drugo o svojih nečednostih, menda naj bi poskušal ogoljufati zavarovalnico, ni bil pripravljen razlagati na dolgo in široko.

Našemu novinarju, ki ga je poklical, je dejal le: »Vem, da sem naredil nekaj, česar ne bi smel.« In še, da se je z oškodovano zavarovalnico dogovoril, da ji vrača denar: »Kljub temu so proti meni dali prijavo. Očitno nekdo želi, da se me spet odpusti.«

In to se je res zgodilo. Trbulinova je razloge za odpoved strnila takole: »Delovno razmerje je zaposlenemu prenehalo zaradi naklepne hujše kršitve delovnopravnih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, ki ima vse znake kaznivega dejanja. Četudi kršitev ni bila storjena v službenem času, morajo policisti tudi v prostem času ravnati v skladu s predpisi.« Zdaj že nekdanji policist je kršil tudi policijski kodeks, ki narekuje varovanje ugleda ter etično, zakonito in strokovno ravnanje. Kolikor nam je neuradno uspelo izvedeti, postopki na sodišču v tem primeru sploh še niso končani, saj običajno trajajo več let.
Nekdanji policist Aleš Dovgan in Dejan Kos sta pristala v priporu. FOTO: FB
Nekdanji policist Aleš Dovgan in Dejan Kos sta pristala v priporu. FOTO: FB

Dovgan je pogovor za Slovenske novice pred dvema letoma sklenil z besedami, da spet pričakuje, da se bo še vrnil v policijske vrste. Neuradno naj bi mu tudi tokrat stal ob strani sindikat, ki mu zdaj predseduje Kristjan Mlekuš. A nam je ta, ko smo ga povprašali, ali lahko pove, ali je policist, osumljen ropov, še vedno njihov član in ali mu v tožbi zoper delodajalca tudi tokrat SPS stoji ob strani, odgovoril takole: »V SPS nismo seznanjeni s podrobnostmi primera, ki ga navajate. Do zdaj se nihče od naših članov ni obrnil na nas, prav tako od delodajalca nismo prejeli nobenega obvestila glede morebitnih delovnopravnih ali drugih postopkov zoper katerega od naših članov. Pojasnjujemo, da nas delodajalec o delovnopravnih postopkih na podlagi zakona o delovnih razmerjih obvesti v primerih, ko član reprezentativnega sindikata pri delodajalcu vloži zahtevo za obveščanje sindikata.«

Dodajmo, da so oba osumljena – za zdaj gre za štiri rope, a je zelo verjetno, da bodo preiskavo razširili, saj naj bi jih zagrešila še najmanj deset – v petek zvečer privedli pred preiskovalnega sodnika v Celju in ta je zanju odredil 48-urno sodno pridržanje. A ropi niso edino kaznivo dejanje, ki naj bi ga zagrešila.


Nekdanji mož v modrem, ki je v torek zvečer sedel za volanom avtomobila, s katerim je poskušal pobegniti policistom in kriminalistom, ki so ju poskušali ustaviti, je osumljen tudi nevarne vožnje v prometu in preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, ker na znake policije ni ustavil, poškodoval pa je ne le tri policijska, temveč še enkrat toliko vozil drugih, nič hudega slutečih voznikov.
Za oba osumljenca je bil odrejen pripor. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije